Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Hambi bleibt! Voorlopig, tenminste

Duitsland

Blokkade in het Hambacherbos tegen ontruiming

Locatie

Zucker im Tank blokkeert om de ontruiming van het Hambacherbos te voorkomen. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 18 oktober 2018

Na jarenlange strijd, waaronder een boomhutbezetting, heeft de rechtbank van Münster op 3 oktober bepaald dat het kappen van Hambacher Forst voor nu gestaakt moet worden.

Update

Het kolen- en elektriciteitsbedrijf RWE wilde het oeroude bos kappen omwille van de bruinkoolwinning: bruinkool is één van de meest vervuilende brandstoffen ter wereld. Voor de bruinkoolmijnbouw had RWE de helft van het resterende bos (slechts 200 van de oorspronkelijke 4100 hectare) willen vernietigen.

Als protest werd het Hambacherbos jaren geleden bezet, en groeide deze bezetting uit tot een heuse boomhuttenstad. Het Actiefonds heeft de Hambach-bezetting meerdere malen gesteund in het verleden.

In september begon de hardhandige ontruiming van het bos, door de politie. Nadat een journalist en vriend van de bezetting overleed door een val uit een vijftien meter hoge hangbrug, werd de ontruiming tijdelijk opgeschort door de minister van Binnenlandse Zaken van Nordrijn-Westfalen.

Het kort geding in Münster werd aangespannen door de BUND, de Duitse versie van Milieudefensie. Als argument droegen zij aan dat het Hambacher Forst onderdeel is van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Er woont in het bos de zeldzame, en beschermde, Bechsteins vleermuis. Goed nieuws voor die vleermuis, voor de activisten die strijden voor het Hambacherbos, en voor het klimaat!