Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Kick Out Zwarte Piet-campagne: #2020zwartepietvrij

Nederland

Demonstraties tegen institutioneel racisme in Nederland

Locatie

Kick Out Zwarte Piet demonstreert tot aan november 2020 op verschillende locaties door het land tegen Zwarte Piet tijdens Sinterklaas onder de campagne #2020zwartepietvrij.

€ 2000

antiracisme - bewustmakingscampagne - demonstratie - discriminatie - Zwarte Piet

doneer nu

Kick Out Zwarte Piet is een collectief van Nederland Wordt Beter en Stop Blackface. De organisaties houden zich met verschillende dingen bezig maar verenigen zich onder één doel; zolang er geen verandering komt in de racistische viering van Zwarte Piet zal Kick Out Zwarte Piet vreedzame protesten voeren. Tot aan november staan er verschillende demonstraties gepland door heel Nederland als onderdeel van de campagne #in2020zwartepietvrij.

Actie

Sinds 2014 voert het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vreedzame acties tegen Zwarte Piet tijdens Sinterklaas. Gebaseerd op een stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19e eeuw, refereert Zwarte Piet direct aan de Nederlandse koloniale geschiedenis en slavernij. Het is niet verwonderlijk dat het racistische karakter van Zwarte Piet niet wordt erkent door de meeste Nederlanders en Belgen, gezien de wijdverspreide, ondermaatse educatie op het gebied van kolonialisme, het slavernijverleden en institutioneel racisme.

Aan het eind van de Sinterklaasintochten in 2019 startte KOZP met haar nieuwe #2020zwartepietvrij, die loopt tot aan november 2020. KOZP zet zich dit jaar structureel in voor een racisme-vrije Sinterklaasviering door zich te richten op alle partijen die Zwarte Piet in stand blijven houden, waarmee ze hun maatschappelijke en pedagogische verantwoordelijkheid om racisme te bestrijden verloochenen. Denk hierbij aan gemeenten, burgemeesters, intocht-comités en winkeliers. De onwelwillendheid van velen om Zwarte Piet los te laten is symptomatisch voor het diepgewortelde, geïnstitutionaliseerde racisme in onze samenleving.

Onder de campagne #2020zwartepietvrij zullen er vreedzame demonstraties worden georganiseerd in onder andere Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Maastricht, Leeuwarden en Middelburg, waar naar schatting zo’n 50.000 mensen op af zullen komen. De volledig vrijwillige organisatie zet zich ondermeer in voor crowdmanagement, het inhuren van podia, het aansturen van vrijwilligers en het ontvangen van sprekers. 

Het Actiefonds steunt KOZP voor het inhuren van beveiliging tegen extreem-rechtse betogers (in het verleden zijn er rellen geweest), tourbussen voor mensen die anders niet op locatie kunnen verschijnen, en materiaal om de veiligheid de garanderen in verband met het coronavirus. Ondertussen strijden KOZP en de aparte organisaties voor het uitroeien van institutioneel racisme op meerdere manieren, zoals self-care evenementen voor demonstranten en het organiseren van trainingen voor anti-racisme activisten om mensen te kunnen mobiliseren voor het organiseren van toekomstige protesten.

Demonstreer mee dit jaar op één van de locaties! Kijk hier meer informatie op.