Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Succesvolle blokkade Hambi-bos!

Duitsland

Blokkade in het Hambacherbos tegen ontruiming

Locatie

Zucker im Tank blokkeert om de ontruiming van het Hambacherbos te voorkomen. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 23 oktober 2018

Suiker in de tank van de klimaatcrisis, en het groot kapitaal dat aan de crisis bijdraagt! De blokkade-actie van Zucker im Tank bij het Hambacherbos, gesteund door Het Actiefonds, was een succes.

Update
Foto Zucker im Tank Flickr

Verscheidene groepen slaagden erin de grond van RWE (het energiebedrijf dat het Hambacherbos wil kappen) binnen te komen. Met lock-ons blokkeerden zij de lopende banden die de koolmijn met de energiecentrale verbinden. Andere groepen beklommen graafmachines, om te voorkomen dat de bruinkool verplaatst kon worden. Het resultaat van deze acties was dat de op twee na grootste energiecentrale in Europa zijn energieproductie (en dus ook zijn CO2 uitstoot) moest terugbrengen naar 23% van het normale niveau. Een overwinning!

Foto Zucker im Tank Flickr
Foto Zucker im Tank Flickr
Foto Zucker im Tank Flickr

Het politieke doel van de actie was om, naast het blokkeren van de mijnactiviteiten, ervoor te zorgen dat de politie-eenheden zich terugtrokken uit het Hambacherbos. De ontruiming is inderdaad gestaakt, en de rechtbank heeft uiteindelijk zelfs besloten dat het bos voorlopig niet gekapt mag worden.

Foto Zucker im Tank Flickr
Foto Zucker im Tank Flickr

De actiegroep Zucker im Tank gaat door met het bijstaan van grassroots acties. Ze gaan door met het steunen van de Hambach-bezetting en andere directe acties tegen mijnbouw in het Rijngebied. Ook steunen ze de Climate and Justice Games in November, bij de EuroTier in Hannover — een actie die Het Actiefonds toevallig ook steunt!

Foto Zucker im Tank Flickr