Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Performance met een politieke boodschap

Tsjechië

Solidariteit met de migranten aan de Poolse grens

Locatie

Een collectief in Tsjechië komt in actie tegen de illegale pushbacks die blijven plaatsvinden aan de grens tussen Polen en Belarus. Talloze migranten worden mishandeld en hardhandig teruggestuurd naar andere landen. Met een confronterende performance willen deze Tsjechische activisten politieke druk zetten op de Poolse en Belarussische ambassades.

belarus - migranten - polen - pushbacks - vluchtelingen welkom

doneer nu

Al maandenlang heerst er een humanitaire crisis aan de grens tussen Polen en Belarus. Duizenden migranten proberen via Polen de EU te bereiken in de hoop op een beter leven. Ze zitten vast in een geïmproviseerd kamp waar mannen, vrouwen en kinderen zich proberen warm te houden met kampvuurtjes. Ondertussen zakken de temperaturen tot beneden het vriespunt en is er nauwelijks eten; de leefomstandigheden zijn erbarmelijk en mensonterend.

Actie

Wraak van Loekasjenko
De grens wordt zwaar bewaakt door zo’n 15.000 militairen. Polen en de Europese Unie beschuldigen Loekasjenko ervan dat hij de migranten naar de Poolse grensgebieden stuurt als vergelding voor westerse sancties tegen zijn bloeddorstige regime. Het Actiefonds sprak een paar maanden geleden al met een anonieme activist over het leven in een dictatuur.

Stop illegale pushbacks
Een collectief in Tsjechië komt in actie tegen de illegale pushbacks die blijven plaatsvinden. Talloze migranten worden mishandeld en hardhandig teruggestuurd naar andere landen. Met een confronterende performance willen deze Tsjechische activisten politieke druk zetten op de Poolse en Belarussische ambassades. In de performance spelen ze milities en een groep vluchtelingen; de ‘vluchtelingen’ proberen naar de ambassade te komen voor een asielaanvraag, maar zij worden aangevallen door de ‘milities’.

Confronterend straattheater
De scene zal een aantal keer worden herhaald. Het optreden vindt plaats in de publieke ruime tussen de twee ambassades in en zal worden vastgelegd en verspreid via social media. Met het geld van Het Actiefonds kan het collectief de materialen bekostigen; denk aan nepbloed, make-up, uniformen en (neppe) wapenstokken. Doel van de groep is om het onderwerp onder de aandacht te brengen in het Tsjechische mediadiscours.