Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Lokale activisten versperren al jarenlang de weg voor een mijnbouwbedrijf

Armenië

Blokkade Amulsar goudmijn

Locatie

Inwoners van de dorpjes Jermuk en Gndevaz in Armenië hebben de toegangswegen naar de Amulsar goudmijn voor internationaal opererend mijnbouwbedrijf geblokkeerd.

Armenië - Blokkade - goudmijn

doneer nu

Inwoners van de twee kleine dorpjes Jermuk en Gndevaz in Armenië hebben al sinds begin 2018 de weg versperd voor het Anglo-Amerikaanse mijnbouwbedrijf Lydian International dat de Amulsar goudmijn wil exploiteren. Het Actiefonds steunt de activisten in hun protest tegen de exploitatie van de Amulsar mijn.

Actie

Dertien jaar geleden is nabij het dorpje Jermuk goud ontdekt. Nu wil het mijnbouwbedrijf Lydian International beginnen met het delven naar goud. Dit voornemen heeft geleid tot grote zorgen bij de lokale bevolking, die vrezen namelijk dat de exploitatie van de goudmijn negatieve gevolgen gaat hebben voor hun water- en voedselvoorziening, milieu en het toerisme in deze regio. Deze zorgen zijn gegrond. Armenië kent een lange geschiedenis van schandalen in de mijnbouwsector. De mijnbouwsector is één van de meest corrupte sectoren in Armenië en veel projecten hebben in het verleden hevige schade aan milieu en leefomgeving toegebracht.

Demonstratie tegen exploitatie Amulsar goudmijn.

De inwoners van de dorpen Jermuk en Gndevaz eisen van de Armeense regering dat zij de toestemming, die door de vorige regering is gegeven, herzien. Daarom zijn zij vorig jaar juni de straat opgegaan en hebben zij alle toegangswegen naar de Amulsar mijn al een jaar geblokkeerd.