Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Nieuwe campagne Behoud Lutkemeer

Nederland

Actiekamp in Amsterdam voor behoud Lutkemeerpolder

Locatie

Actiegroep "Behoud Lutkemeerpolder" protesteert tegen dreigende bebouwing. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 24 juni 2020

Bij de gemeente Amsterdam ligt een verzoek om het bestemmingsplan van de Lutkemeerpolder te wijzigen naar ‘agrarisch’, tégen de huidige bebouwinsplannmen. Sinds enkele weken is Behoud Lutkemeer een nieuwe campagne gestart om aandacht te vragen voor hun strijd. Vandaag zijn er bijna achtduizend handtekeningen aangeboden aan wethouder Marieke Van Doorninck.

Update

In een weekend in september 2018 was er, gesteund door Het Actiefonds, een actiekamp in de Lutkemeerpolder, gelegen tussen Amsterdam en Schiphol. Ongeveer 140 activisten kampeerden in de polder en gedurende het weekend kwamen er zo’n 900 bezoekers. De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de nog altijd durende strijd tegen de bebouwingsplannen van de polder. Sinds enkele weken is er een nieuwe campagne gestart in de aanloop naar het aanbieden van handtekeningen aan Van Doorninck.

Behoud Lutkemeer wil laten zien dat er een groot verzet is tegen de bouwplannen, die indruisen tegen gemeentelijk beleid. Naast eerdere plannen voor een groene, circulaire en klimaatneutrale stad, die zich de afgelopen jaren opstapelden, maakte de gemeente op 8 april zelfs bekend het ‘donut’-model van Kate Raworth te omarmen. Van Doorninck lichtte toe dat het model bedoeld is “om niet steeds terug te vallen op dezelfde structuren zoals we dat deden”, maar om opnieuw na te denken over de rol van de economie (via: The Guardian). Behoud Lutkemeer wijst erop dat het nu tijd is voor de gemeente om lef te tonen en de daad bij het woord te voegen.

Sinds begin mei hangen er door de hele stad posters voor de petitie voor het behoud van de polder. Op 18 juni werden er door Behoud Lutkemeer handtekeningen verzameld op 15 pleinen in Amsterdam. Op hemelvaartsdag was er een solidariteitsactie in de polder waarbij creatieve buurtbewoners hun steun kwamen betuigen met eigengemaakte spandoeken, borden en stoepkrijttekeningen. De ondertussen bijna achtduizend handtekeningen zijn vandaag aangeboden aan Van Doorninck bij de Stopera.

Tot 1 juli kun je de petitie tekenen op http://behoudlutkemeer.nl/petitie/.