Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Actiefiguren | “Alles van een demonstratie tot een revolte”

Gepubliceerd op 18 december 2018

Ons tweede Actiefiguur is vreer verkerke! vreer is duo-raadslid bij BIJ1 in de Gemeente Amsterdam, en daarnaast al heel lang actief bij Het Actiefonds. Eerst als vrijwilliger bij de sectie voor Latijns-Amerika, toen als bestuurslid, op dit moment als vrijwilliger in de West-sectie. We spraken vreer over hun eigen verleden als transactivist, hoe je begint met actie voeren en de waarde van directe actie.

Update
Foto door Alice Anna Verheij

Funding the unfundable

“Het Actiefonds is heel erg nuttig omdat we altijd kijken naar datgene wat heel moeilijk financierbaar is. “Funding the unfundable” is min of meer de core business. We geven met onze secties vooral geld aan acties die elders niet of nauwelijks gesubsidieerd kunnen worden.

De acties die Het Actiefonds steunt hebben allereerst een attenderende waarde. En zijn daarom ontzettend belangrijk voor mensen die in de gevestigde politiek werken. Je hebt activisten nodig, of dat nou buurtbewoners zijn die tegen de ophef van een tramlijn zijn, of mensen die de bruinkoolmijnen in Duitsland bezetten met z’n vijfduizenden. Dan kun je vervolgens kijken: wat kan de politiek doen aan deze issues?”

Transactivisme

“Het Actiefonds heeft ook regelmatig transactivisme gesteund in Nederland en daarbuiten. Je hebt toch geld nodig, en jarenlang was er gewoon niemand om geld aan te vragen. Nu zijn er meer fondsen opgekomen, het Trutfonds bijvoorbeeld – het financiële veld is enigszins uitgebreid.

Binnen transactivisme ben ik zelf zo’n vijfentwintig jaar actief op meerdere niveaus. In 2001 heb ik het eerste genderqueer collectief in Amsterdam opgericht, Noodles. Op dat moment was er alleen maar hulpverlening, en geen plek waar je als transmensen gewoon even bij elkaar kon komen. Het was allemaal heel erg gemedicaliseerd. Nu zijn er gelukkig meer mogelijkheden, meer initiatieven.”

Foto van FREE PATHH

Newbies in het activisme

“Het advies dat ik nieuwelingen in activisme zou willen geven is: wees actief op het punt dat dichtbij je hart ligt. Wat dichtbij je belangen ligt. Heel vaak heb je ook niet te kiezen waar je actief wordt, vooral als je niet wit en westers bent, soms wordt je ertoe gedwongen door het leven.

Als jij het niet eens bent met de besluiten die over je worden genomen, dan kan je twee dingen doen. Je kan je erbij neerleggen of je kan je verzetten, op welke manier dan ook. Vrij snel begin je om je heen te kijken en te roepen van: hé, ik ben hier boos over, wie is daar nog meer boos over? En als je een goed idee hebt – het Actiefonds steunt nog steeds alles van een demonstratie tot aan een revolte.”

Het actieveld

“Wat ik het leukst vind aan vrijwilliger zijn bij Het Actiefonds is de grote diversiteit aan aanvragen die ik tegen kom. En met mijn lange geschiedenis bij het fonds vind ik het ook leuk om te zien hoe het actieveld in de loop der jaren verschuift. Bepaalde issues zijn op een gegeven moment uitgespeeld, en dan komt er een ander probleem met meer urgentie op. Dus ik denk dat dat voor mij belangrijk is – overzicht.

De meest memorabele acties voor mij zijn denk ik de vele verschillende acties die we hebben gedaan voor vluchtelingen en voor het milieu, met name de radicalere daarvan. Dat we aanvragen kregen voor het financieren van lock-ons, het blokkeren van kerncentrales. Dat zijn het soort directe acties waarbij je fysiek dingen doet, waarbij je jezelf en je lichaam in het spel zet. Dat vind ik de meest memorabele zaken.”

Kijk op vreerwerk.org voor meer informatie over vreer en hun activisme! ✊ En lees ook het vorige Actiefiguren-interview, met Diana Quirschfeld: Every generation is responsible for peace.