Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Film, foto en muziek tegen een haven in de Golf van Tribugá

Colombia

Dertig dagen van actie tegen haven in de Golf van Tribugá

Locatie

In de Golf van Tribugá is de Colombiaanse regering van plan een grote haven aan te leggen. Colectivo de Comunicaciones en Puja organiseert een dertig dagen durende protestactie tegen de aanleg van een haven in Tribugá.

Colombia - DERTIGDAGEN - HAVEN - protest

doneer nu

In de Golf van Tribugá is de Colombiaanse regering van plan een diepwaterhaven aan te leggen. Dit voornemen van de regering heeft tot veel verzet van de lokale bevolking geleid. De bewoners van het gebied – de achtergestelde maar prachtige regio Chocó – vrezen namelijk dat zij hun natuurlijke bron van inkomsten zullen verliezen door de komst van een haven en alle bijkomende infrastructuur. Daarnaast wordt gevreesd dat dit megaproject desastreuze gevolgen heeft voor de unieke flora en fauna. Het Colectivo de Comunicaciones en Puja organiseert daarom een dertig dagen durende protestactie, die door Het Actiefonds wordt gesteund.

Actie

De regio Chocó

Al eeuwenlang wordt deze regio voornamelijk bewoond door de gemarginaliseerde Afro-Colombiaanse minderheid en de overgebleven Emberá, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Ondanks de rijke biodiversiteit en de unieke culturele geschiedenis is Chocó is door een gebrek aan aandacht van de centrale overheid al decennialang één van de armste en meest onderontwikkelde regio’s van Colombia.

De Golf van Tribugá is nu nog een broedplaats voor de bultrugwalvis.

Nieuwe haven

Volgens de Colombiaanse regering zal de haven – die met name de verbinding van Colombia met China en Japan moet verbeteren – een einde maken aan de achtergestelde positie van Chocó en haar inwoners. Ondanks mooie beloftes van de overheid zijn de inwoners echter tegen de uitvoering van dit megaproject omdat ze vrezen dit het hun manier van leven zal vernietigen. Een groot deel van de bevolking leeft namelijk van de visserij. Verder wordt gevreesd dat de komst van een haven onherstelbare schade toe zal brengen aan dit bijzondere natuurgebied.

Dertig dagen actie

Lokale bewoners van het departement Chocó hebben zich verenigd in de groep Colectivo de Comunicaciones en Puja. Zij proberen door middel van film, kunst en andere communicatiemiddelen hun gemeenschap, cultuur en hun bedreigde leefomgeving onder de aandacht te brengen, en te voorkomen dat de haven er komt. In de gehele maand juli gaat de groep Colectivo de Comunicaciones en Puja campagne voeren tegen de aanleg van een haven in Tribugá.