Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Transzorg zonder diagnose!

Nederland

Transzorg NU Nijmegen

Op 18 september demonstreert Transzorg Nu op de Grote Markt in Nijmegen voor toegankelijke en efficiënte transzorg.

gezondheidszorg - transgenders - transzorg

doneer nu

Op 18 september demonstreert Transzorg Nu op de Grote Markt in Nijmegen voor toegankelijke en efficiënte transzorg.

Actie

Transitie is een positieve stap die trans mensen veel geluk brengt, omdat je op deze manier de regie over je eigen leven kan nemen. Des te wranger dus dat trans mensen hiervoor afhankelijk zijn van zorginstellingen en psychiaters, die hen vaak jarenlang laten wachten voor ze verder kunnen met hun transitie. In Nederland is het namelijk nog noodzakelijk om gediagnosticeerd te worden met ‘genderdysforie’ door een genderteam om je transitie verzekerd te krijgen. Het totale transitieproces duurt hierdoor inmiddels gemiddeld 7,5 jaar.

Het trage transitieproces levert veel onnodige stress op. Vandaar dat Transzorg NU opkomt voor het zelfbeschikkingsrecht van trans personen. Je zou geen diagnose moeten krijgen voordat je de zorg kan krijgen die je verdient. Vervang daarom de psychiatrische diagnose ‘genderdysforie’ uit de DSM5 door de somatisch-lichamelijke diagnose ‘genderincongruentie’ uit ICD11. Deze diagnose heeft namelijk geen pathologische focus op lijden of de stigmatiserende psychiatrische status. In plaats daarvan stelt het de duurzame overtuiging van genderidentiteit centraal. Voor alle eisen van Transzorg NU kun je hier terecht.

Transzorg NU Nijmegen – 18 september

Nijmegen is een belangrijke plek voor transitie zorg in Nederland: naast Amsterdam UMC en UMC Groningen is het Radboud UMC het enige academische ziekenhuis met een genderteam. Inmiddels is ook hier de wachttijd opgelopen tot meer dan twee jaar. Vandaar dat Het Actiefonds de nieuwe tak van Transzorg NU in Nijmegen steunt. 

Op 18 september wil Transzorg Nu in de middag demonstreren op de Grote Markt in Nijmegen – midden in het stadscentrum. Ze gebruiken een combinatie van vurige en kwetsbare speeches, en kunstzinnige performances. Vanaf een podium – voorzien van mooi decor gemaakt door Nijmeegs kunstenaarsduo Naaistreek – zullen inhoudelijke speeches worden gehouden. Bappie Kortram zal bijvoorbeeld spreken over hoe transitie zorg vaak geweigerd wordt bij dikke personen. Anderen zullen uit eigen ervaring spreken over o.a. de kruising van trans-zijn en neurodiversiteit, het harde leven als transgender persoon in Nederlandse asielzoekerscentra, en het belang van snelle hulp bij jonge trans personen. En ze overhandigen hun eisen aan het Radboud UMC. Verder zal een groep non-binaire dansers een performance geven. Er wordt gezongen, en hun eigen Suus te Braak (aka ‘DJ Hizzle’) zal muziek draaien tussen de optredens door.