Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

"We zijn niet alleen studenten, maar een klimaat-beweging!"

Tjechische Repbuliek

ACTIE • End Fossil: Occupy – Tsjechië

Locatie

Een 4-daagse bezetting van 11 universiteiten in Tsjechië in de strijd tegen klimaatverandering, als onderdeel van de wereldwijde beweging End Fossil: Occupy.

bezetting - klimaat activisme - universiteit

doneer nu

In verschillende steden in Tjechië, studenten van Univerzity za klima  hebben universtiteitsgebouwen bezet in de strijd tegen klimaatverandering.

Actie

Van 14 tot 17 november 2022 werden 17 faculteiten in 11 universiteiten bezet. De studenten eisten samen met docenten, academici en andere sympathisanten dat de universiteit en de regering zo snel mogelijk concrete stappen zetten in de strijd tegen klimaatverandering. De bezetting maakt deel uit van de wereldwijde beweging End Fossil: Occupy, georganiseerd door Universities for the Climate (Univerzity za Klima).

Univerzity za Klima is opgericht in de lente van 2019 als reactie op de Fridays for
Future en hun klimaatstakingen op middelbare scholen. Univerzity za Klima probeert studenten, leden van de academische gemeenschap en geengageerde werknemers te betrekken. Ze zien universiteiten als belangrijke instellingen die een voorbeeld moeten zijn voor sociale verandering en klimaatrechtvaardigheid.

Tijdens de bezetting werden workshops, lezingen en filmvertoningen georganiseerd door de studenten, samen met professoren die hun lessen veranderden in colleges over klimaatverandering. Ook overnachtingen en een actiekeuken werden opgetrokken.

De acties vonden plaats in Praag, Brno, Ústí nad Labem, Hradec Králové en Olomouc. Op de laatste dag organiseerden de studenten een demonstratie. In Brno liepen de studenten naar de rechtenfaculteit van de Masaryk-universiteit, om de stopzetting van de samenwerking tussen de Universiteit en ‘Energetický a průmyslový holding’ (EPH), het grootste energieconcern in Centraal-Europa te eisen. In Praag praatten de studenten met premier Petr Fiala en overhandigden zij hun eisen aan de regering in het Úřad vlády České republiky, waar de regering zetelt.

Het Actiefonds is trots deze bezetting te hebben gesteund en zal de strijd tegen klimaatverandering blijven steunen.