Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Wereldwijde acties tegen de oorlog en tegen Poetin

Oekraïne

ACTIE • Solidariteit met Oekraïne

Locatie

Het Actiefonds steunde in de afgelopen weken tientallen projecten en acties per week in solidariteit met Oekraïne. Om dat te kunnen blijven doen, is er geld nodig.

oekraine - Solidariteit

doneer nu

Met afschuw en ontzetting zien we hoe de oorlog zich ontwikkelt in Oekraïne. De inval onder leiding van Poetin kostte al talloze burgers het leven. Hoewel het land al jarenlang in gewapend conflict verkeert, kwam de invasie voor velen toch onverwachts. Steden worden platgebombardeerd en vanuit het hele land slaan mensen en hun gezinnen op de vlucht.

Actie

Het Actiefonds is solidair met de Oekraïners en heeft intussen al verschillende demonstraties gesteund – in Nederland en daarbuiten – tegen het totalitaire regime van Poetin en voor de rechten en veiligheid van Oekraïners. Samen met activisten wereldwijd pleit Het Actiefonds voor steun aan vluchtelingen, veilige vluchtroutes en voor vrede in Oekraïne (en in álle andere conflicts-en oorlogsgebieden, over de hele wereld).

In de komende weken en maanden focust Het Actiefonds zich op het zoveel mogelijk ondersteunen van actiegroepen en bewegingen die zich inzetten voor rechten van Oekraïners en Oekraïense vluchtelingen in verschillende landen. Daarbij maken we veel gebruik van het spoedaanvraagtraject, zodat groepen zo snel mogelijk kunnen reageren op onverwachte of (politiek) urgente ontwikkelingen. We ondersteunden onder andere het aanschaffen van veldradio’s door het Anarchist Black Cross solidariteitsnetwerk. Vanwege de fluïde en ingewikkelde situatie is het voor activisten ter plaatse vaak moeilijk om zelf een aanvraag in te dienen. Solidariteitsnetwerken voorzien daarin en helpen met communicatie en informatieverstrekking. Daarnaast ondersteunde Het Actiefonds verschillende protesten in Kazachstan en zelfs ook in Rusland. De namen van Russische actiegroepen en steden worden uit veiligheidsoverwegingen niet genoemd. En natuurlijk de massale solidariteitsprotesten in Nederland, zoals georganiseerd door Free Russia NL op de Dam in Amsterdam.

Om zoveel mogelijk acties te blijven ondersteunen is er geld nodig om ons budget aan te vullen, zodat we de stroom van urgente aanvragen kunnen blijven toekennen. We hopen dat jij ons wilt meehelpen met een extra donatie.

Samen tegen de oorlog!