Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Catalaanse strijd tegen grote vervuilers

Spanje

Volt Oligotòxic: tour tegen vervuiling

Locatie

Catalanen strijden voor behoud van natuur en milieu

demonstratie - mensenrechten - milieu - natuurbeheer

doneer nu

In Catalonië strijden lokale groepen tegen grote vervuilende energiebronnen: activisten reizen verschillende plaatsen af om te vechten voor een schone, leefbare omgeving en milieu.

Actie

Het XY Actiefonds steunde vorige maand het Catalaanse project Volt Oligotòxic. Het project is gebaseerd op een in Latijns-Amerika ontwikkelde strategie van de ‘Toxic Tours’, waarin groepen activisten verschillende plaatsen afreizen die strijden tegen en alternatieven ontwikkelen op vervuilende energiebronnen.

Giftige excursie

De Volt Oligotòxic (wat zoiets als giftige excursie betekent) trok in drie dagen langs verschillende plaatsen in Catalonië waar de lokale strijd tegen grote energieprojecten en slechte infrastructuur werd vormgegeven. Zo werd Montoliu de Segarra aangedaan, waar men 24 uur zonder stroom kwam te zitten wegens laks beleid van de grootste energieleverancier van Spanje, ENDESA. Tevens kwam de Volt langs Juneda (in de buurt van Lleida), waar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Tracjusa voor lokale onvrede zorgt.

Waterkracht in gemeenschapsbeheer

De laatste dag van de tour vonden er discussies plaats in en rondom de waterkrachtcentrales van Capdella, ten noorden van Lleida in de Pyreneeën. Hierbij stond het beheer van de natuur centraal, evenals de mogelijkheid van gemeenschappelijk beheer van de centrales ten behoeve van mens en milieu.

Organisatie en coalitie

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Volt Oligotòxic op 14 en 15 oktober 2017 zou plaatsvinden. Maar het referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid en de resulterende politieke repressie waren ook precies op dat moment. De organisatie koos er dus voor de tour naar 2 tot 4 maart van dit jaar te verplaatsen. De tour kan als succes worden gezien, waarmee is bijgedragen aan de ontwikkeling van een brede coalitie van activisten, organisaties en gemeenschappen die zich gezamelijk inzetten voor een decentraal en milieuvriendelijk energiebeleid!