Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

#BordersKill

Libië

ACTIE • Say Their Names

Op 9 februari 2020 kreeg de Alarm Phone een telefoontje vanaf een boot net voor de kust van Libië. De mensen aan boord waren in nood en vroegen om hulp. De Alarm Phone groep stuurde onmiddellijk de gps-coördinaten door aan de reddingsdiensten in Italië en Malta en eisten dat de boot werd gezocht en de opvarenden gered. Maar de 91 mensen zijn nooit opgepikt. Niemand heeft ooit nog iets van hen gehoord.

alarm phone - migrantenrechten

doneer nu

Op 17 februari schreef de Alarm Phone een open brief aan RCC (Rescue Coordination Centre) Malta en MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) Italië; aan autoriteiten in Libië; Frontex (Europees grens- en kustwachtagentschap) Moonbird (reddingsvliegtuig) en Aita Mari (reddingsboot) om hen informatie te vragen over een potentieel wrak van een rubberboot met aan boord 91 mensen. Nooit is er een reactie gekomen of enige informatie van relevante staats- en EU-autoriteiten.

Actie

In scherp contrast met deze stilte staat het contact van de Alarm Phone met de familieleden en vrienden van de vermiste slachtoffers. Zij hebben hun getuigenissen gegeven en namen en foto’s opgestuurd van de vermiste mensen die aan boord zijn gegaan van een zwarte rubberboot in Garabulli, Libië, in de nacht van 8 op 9 februari vorig jaar.

Posters door de stad
Alarm Phone wil met een confronterende posteractie aandacht vragen voor deze afschuwelijke gebeurtenis en de verdwenen mensen een gezicht geven. Ze willen de aanhoudende dodelijke situatie in de Middellandse Zee en de voortdurende inactiviteit en stilte van de autoriteiten aan de kaak stellen. Op de posters staan foto’s en namen van de vermiste mensen, een QR code die gescand kan worden voor meer informatie over het onderwerp en ook de getuigenissen van families. De posters worden door verschillende actiegroepen in Nederland verspreid, in verschillende steden in de publieke ruimte. Daarnaast maakt Alarm Phone een video, waarin activisten de namen van de vermiste mensen noemen en waarin zij antwoorden eisen van de autoriteiten.

Meldpunt voor noodsituaties
Watch The Med Alarm Phone werd in oktober 2014 opgericht door verschillende activistische netwerken uit Europa en Noord-Afrika. Het collectief richtte een zelfgeorganiseerd meldpunt op voor vluchtelingen in nood in de Middellandse Zee. Hun hoofddoel is om boten die in nood verkeren een extra mogelijkheid te bieden hun SOS zichtbaar te maken. De Alarm Phone documenteert de situatie, informeert de kustwacht en mobiliseert zo nodig extra reddingsondersteuning. Op deze manier kunnen zij, in ieder geval tot op zekere hoogte, druk uitoefenen op de verantwoordelijke reddingsinstanties. Alarm Phone strijdt tegen alle vormen van mensenrechtenschendingen tegen vluchtelingen en migranten op zee.

Op 9 februari dit jaar werden de slachtoffers en hun familie herdacht. In solidariteit met alle vluchtelingen wereldwijd. #BordersKill

Lees meer over Watch The Med Alarm Phone op hun website.