Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Steun LGBTQIA+-ouderen!

Argentina

ACTIE • We steunen de zichtbaarheid van LHBT-senioren

Locatie

Het Casa Caracol voor LGBTQIA+-ouderen voerde een actie uit in Tucumán, Argentinië.

Argentinië - gezondheidszorg - LGBTQIA+

doneer nu

Op 12 maart heeft Casa Caracol voor LGBTQIA+-ouderen een actie gehouden in Tucumán, een kleine provincie in het binnenland van Argentinië. LGBTQIA+-ouderen deelden samen met activisten en mensenrechtenorganisaties vers water uit in wegwerpbekers met tekeningen en boodschappen gemaakt door LGBTQIA+-ouderen. De actie moest de vaak vergeten groep weer zichtbaar maken. De boodschappen informeerden voorbijgangers over de moeilijke toegang tot voedsel, medicijnen en de abrupte afwezigheid van de staat, als gevolg van het sociaaleconomische beleid van de nieuwe extreemrechtse regering. Het Actiefonds droeg bij aan de aanschaf van de benodigde spullen.

Actie

In 2019 begon Argentinië de rechten van minderheden beter te beschermen door onder andere de oprichting van het Ministerie van Vrouwen, Gender en Diversiteit, en de erkenning van non-binaire identiteiten. Maar hier kwam een einde aan toen in 2023 een front van rechtse politieke partijen de presidentsverkiezingen won. Een van president Milei’s eerste daden was het afschaffen van 10 van de 18 bestaande ministeries, waaronder het ministerie van Vrouwen, Gender en Diversiteit.

De provincies volgden snel, waaronder Tucumán, en stopten alle hulp, bijstand en steun aan LGBTQIA+-ouderen. President Milei heeft beloofd de Argentijnse economie te herstellen, maar het zijn vooral de ouderen, armen en minderheden die de prijs van zijn bezuinigingsmaatregelen moeten betalen. Voorheen konden LGBTQIA+-ouderen rekenen op overheidssteun voor voedsel en medicijnen.

“In januari kon ik met veel moeite en de hulp van vrienden mijn maandelijkse medicijnen kopen, maar deze maand moet ik kiezen wat ik koop. Deze situatie maakt me ziek en ik weet niet wat ik moet doen”, zegt Noelia (79). Het intrekken van de staatssteun heeft veel kwetsbare mensen in een moeilijke financiële situatie gebracht. Ook de ambtenaren zijn minder bereid te helpen. A. (83): “Naar een kantoor gaan en weten dat we geen plek meer hebben om aangifte te doen als we te maken krijgen met institutioneel geweld is erg pijnlijk. De staat schenkt ons geen aandacht meer. Ambtenaren behandelden ons vroeger met respect.”

Nieuw beleid doet alsof LGBTQIA+-mensen niet bestaan, laat staan ouderen. Daarom koos Casa Caracol ervoor om water uit te delen aan voorbijgangers. “We dachten eraan posteres te maken of spandoeken op te hangen, maar de realiteit is dat hier zijn en praten met voorbijgangers de beste strategie is om onszelf zichtbaar te maken” vertelt Yohana, lid van de Commissie die de actie organiseerde.

Het Actiefonds is trots op zijn steun aan Casa Caracol!