Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Nijmegen Tegen Racisme maakt Waalbrug schoon: Refugees Welcome!

Nederland

‘Refugees Welcome’ picknick

Locatie

Nijmegen Tegen Racisme maakt tekst onder de Waalburg weer zichtbaar: vluchtelingen zijn welkom in Nijmegen! En in de rest van Nederland.

€ 250

antifascisme - antiracisme - nijmegen - vluchtelingen welkom

doneer nu

Onder de Waalbrug in Nijmegen staat ‘Refugees Welcome’. Een mooi statement, maar helaas beklad door rechtsextremistische activisten die er verf overheen gooiden. Om die reden organiseerde Nijmegen Tegen Racisme een ‘schoonmaakpicknick’ met zo’n 100 deelnemers.

Actie

Enkele tientallen van de actievoerders stortten zich op zondag 9 september op het schoonmaken van de brug, zodat de tekst weer beter zichtbaar is! Er is ook een groot spandoek geschilderd met diezelfde tekst. Helaas werd de gemoedelijke sfeer opnieuw verstoord door een handjevol rechts-extremisten, voornamelijk uit Rotterdam maar ook een paar mensen van Identitair Verzet, de NVU (Nederlandse Volksunie) en Nijmegen Rechtsaf. De rechts-extremisten gooiden flessen en vuurwerk.

Een afgesplitste groep activisten van Nijmegen Tegen Racisme zorgde ervoor dat de rechts-extremisten niet in de buurt van de picknick konden komen. Deze defensieve tactiek had een de-escalerende werking en bovendien reageerden de antifascisten niet op de projectielen waarmee ze werden bekogeld. Uiteindelijk werd één van de rechtse actievoerders gearresteerd door de politie.