Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Stop de pandemie, zorg voor gelijke toegang tot vaccins

Nigeria

ACTIE • Activisten eisen vaccinatiegelijkheid in Nigeria

Locatie

juli 2021 || De Covid-19 Ambassadors pleiten voor gelijke toegang tot Covid-19-vaccins in Nigeria en voeren actie tegen het wanbeleid van de overheid.

activisme - covid-19 - vaccine equity

doneer nu

Covid-19 Ambassadors is een groep jonge activisten die pleit voor gelijke toegang tot Covid-19-vaccins in Nigeria. De leden van de groep zijn mensen die werkzaam zijn in de medische wereld, de media en mensenrechtenorganisaties. Momenteel leiden de invloed van corruptie en gebrek aan transparantie bij de distributie van vaccins ertoe dat veel mensen de mogelijkheid tot vaccineren ontnomen wordt. De actiegroep ziet dat het huidige vaccinatiebeleid geen prioriteit geeft aan mensen in essentiële beroepen en de kwetsbaren in de samenleving.

Actie

In mei 2020 werkte de groep samen met Passio FM, een radiostation in Uyo, om een ​​programma uit te zenden genaamd Citizens Report, met als doel het publiek bewust te maken van de preventie- en veiligheidsmaatregelen omtrent Covid-19. Citizens Report is een openbaar inbelprogramma waarbij een team van experts vragen beantwoordt met betrekking tot de besmetting, behandeling en preventieve maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Vanaf januari 2021 merkten de programmamakers dat de respons die ze van het publiek ontvingen duidde op veel desinformatie met betrekking tot het vaccinatiebeleid. De cijfers vanuit de overheid klopten niet en er was geen inzage in de demografie van mensen die daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De groep besloot dit verder te onderzoeken:

“We schreven vervolgens naar het ministerie van Volksgezondheid om opheldering te vragen, maar werden afgepoeierd met het antwoord dat een speciale commissie de taak had gekregen om toezicht te houden op de distributie van vaccins. Informatie over het vaccinatieprogramma was summier, ze konden geen gegevens laten zien die een gelijkwaardige vaccindistributie aantonen en ons onderzoek toonde aan dat de grootste politieke partij vaccinaties verdeelde onder hun leden, vrienden, familieleden en politieke kennissen in plaats van distributie aan ouderen, medisch personeel en mensen in essentiële beroepen.”

De groep stelt dat —aangezien Covid-19 een ernstige bedreiging vormt voor de gehele mensheid— vaccinatieprocessen transparant, gratis en toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ongeacht geslacht of sociale status. Helaas is dit niet het geval in Nigeria, waar momenteel alleen politici en hun familieleden en de rijken prioriteit krijgen in het vaccinatieprogramma.

Als tegenreactie organiseerden de Covid-19 Ambassadors een driedaags protest om de bevolking bewust te maken van de corrupte praktijken van de overheid: het hamsteren van vaccins en nepotisme bij de distributie hiervan. Naast het protest zetten de activisten zich in om alle gegevens over de vaccindistributie bij te houden. Met een groep vrijwilligers zijn ze bezig de distributiestatistieken van vaccins met bewijs te verifiëren en publiceren. Met deze gegevens bewijzen ze de corruptie en onbekwaamheid in het vaccinatieprogramma en brengen ze de wanpraktijken van politici aan het licht.

Het Actiefonds steunde de groep met financiering voor het ontwikkelen van een website, radiozendtijd, mondmaskers, desinfectiegel en camera-apparatuur voor het op locatie monitoren van de vaccindistributie.

NB. We schrijven hier over een lokale actie, maar we mogen niet vergeten dat ook de wereldwijde vaccindistributie verre van gelijkwaardig is. Een mondiale distributie van vaccins en toegankelijke gezondheidszorg is nodig om de pandemie te boven te komen. Spreek je uit als je kunt en help de ongelijkheden te verminderen die aan de basis liggen van zoveel wereldwijde [gezondheids] problemen.