Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Acties zorgen voor overweldigend 'nee' bij referendum over mijnbouwactiviteiten

Colombia

Referendum in Colombia stopt mijnbouw

Locatie

Het Actiefonds droeg bij aan het realiseren van een referendum dat ervoor zorgde dat een verwoestend mijnbouwproject werd stilgelegd.

€ 1500

mijnbouw - referendum

doneer nu

Een schitterend succes in Colombia! Het Actiefonds mocht bijdragen aan het realiseren van een referendum dat ervoor zorgde dat een verwoestend mijnbouwproject werd stilgelegd.

Actie

La Colosa

Vorig jaar al deed de groep Cosajuca een aanvraag bij Het Actiefonds. Zij waren bezig met de voorbereidingen op het referendum dat een jaar later allesbepalend zou blijken. De enorme opkomst was overweldigend en cruciaal. Dit referendum zou gaan beslissen over het open goudmijnproject La Colosa, een project van het Zuid-Afrikaanse AngloGold Ashanti. Hoewel nu nog in exploratiefase, zou La Colosa één van de grootste goudmijnen ter wereld worden.

Zonder toestemming

In Cajamarca in Colombia is het overgrote deel van de grond bestemd voor de mijnbouw. In 86% van het gebied is de bestemming al goedgekeurd en nog eens 13% is in aanvraag. Dit besluit is genomen over de ruggen van de bewoners. Hier moest een eind aan komen, vond Cosajuca. Dus vond er op 26 maart van dit jaar een volksraadpleging plaats. Het Actiefonds hielp onder andere met transport, publiciteit en promotie om zoveel mogelijk mensen op de been te brengen. En maar liefst 98 procent (!) stemde tegen de mijnactiviteiten in de gemeente.

Bedreigd en vermoord

Het referendum kwam er niet zomaar. Al sinds 2009 worden er massamobilisaties en manifestaties gehouden, niet zelden zonder gevaar voor milieuactivisten. Vorig jaar alleen al werden er meer dan 120 gemeenschapsleiders vermoord. Meer dan 100.000 mensen gingen de straten op om te protesteren tegen de komst van de mijn. De mijn bedreigt het leven, het water en het land van de oorspronkelijke bevolking. De vruchtbare landbouwgrond van de lokale gemeenschappen zou volledig moeten wijken.

Bouwen aan vrede

Gelukkig is het referendum wettelijk bindend. Minister van Milieu, Manual Rodriguez, zei er over: ‘Eén van de wegen om aan vrede te bouwen is om respect op te brengen voor de beslissing van mensen uit een gebied, in dit geval Cajamarca, over wat zij vinden dat de toekomst van hun gebied is.’ En daar sluiten wij ons bij aan. Jij kunt de Colombianen ook een extra steun in de rug geven met een donatie!