Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Vredig protest voor eerlijke katoenmarkt

Tanzania

Campagne voor eerlijker katoenhandel

Locatie

Veel mensen die in de regio Nyakabindi in Tanzania wonen, zijn werkzaam in de katoenproductie. Katoen staat garant voor 13% van Tanzania’s export en is dus van groot belang voor de nationale economie. Lokale katoenboeren plukken hier echter niet de vruchten van.

arbeidsrechten - Tanzania

doneer nu

Op het moment dat katoenboeren hun geproduceerde katoen zien verdwijnen in de vrachtwagens van het staatsgeleide bedrijf AMCOS, krijgen ze te horen dat de betaling nog even op zich laat wachten.. Zulke incidenten vinden zodanig vaak plaats in de Nyakabindi-regio, dat de ‘Society for Nyakabindi Livelihood Development’ heeft besloten de gemeenschap te mobiliseren om de verdere export van katoen te blokkeren totdat de katoenboeren eerlijk en voldoende uitbetaald worden.

Actie

Veel mensen die in de regio Nyakabindi in Tanzania wonen, zijn werkzaam in de katoenproductie. Katoen staat garant voor 13% van Tanzania’s export en is dus van groot belang voor de nationale economie. Lokale katoenboeren plukken hier echter niet de vruchten van. Boeren uit de Nyakabini-regio worden uitgebuit bij de productie van katoen door AMCOS (de Agricultural Marketing Cooperatives Society), een bedrijf in handen van de staat. AMCOS heeft het monopolie op de inkoop van verschillende landbouwproducten en is hierdoor in staat boeren niet of te weinig te betalen voor hun katoenoogst. Society for Nyakabindi Livelihood Development vecht tegen deze uitbuiting en komt in actie nadat boeren in de regio al twee maanden niet zijn uitbetaald door AMCOS.

Society for Nyakabindi Livelihood Development werkt aan betere werk- en leefomstandigheden voor de bewoners van de Nyakabindi-regio. De organisatie zet zich sinds 2012 in voor sociale en economische gelijkheid door middel van campagnes, directe actie en het bieden van een platform aan burgers. Met hulp van Het Actiefonds kan de organisatie verder werken aan het mobiliseren en informeren van de gemeenschap.

Specifiek is de organisatie nu bezig met de voorbereiding van een demonstratie bij de lokale overheid tegen de slechte arbeidsomstandigheden van de boeren en het monopolie van AMCOS op de katoenmarkt. Daarnaast plant de organisatie een vredig protest bij één van de katoenloodsen van AMCO door middel van een sit-in om het rechtmatig inkomen van de boeren en meer lokale inspraak op te eisen.