Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
Justice for Sammy

ACTIE • Gerechtigheid voor Sammy Baker

Nederland

Justice for Sammy campagne

Locatie

Radical Solidarity organiseert met steun van Het Actiefonds een campagne en organiseert een grote demonstratie op 13 augustus, in solidariteit met slachtoffer van politiegeweld Sammy Baker. Sammy werd vorig jaar door de politie vermoord: hij verkeerde in een psychose.

politiegeweld - radical solidarity - sammy baker

doneer nu

Op 13 augustus 2020 werd Sammy Baker in Amsterdam vermoord door de politie. Hij verkeerde in een psychose en had psychische hulp nodig, waar hij ook om vroeg. De pyscholance stond klaar, en ook zijn moeder was op 250 meter van hem af, maar de Amsterdamse politie liet hen niet door.

Actie

Sammy had een klein mesje bij zich, waarmee hij dreigde zichzelf te verwonden. De politie liet een politiehond los op Sammy, maar die zag geen gevaar en liep langs Sammy. De aanval met een politiehond mislukte en Sammy werd van achteren overmeesterd door de hondenbegeleider en op de grond geslagen. Wat er verder op de grond is gebeurd is onduidelijk. De politie beweert dat Sammy in het rond aan het zwaaien was met het mes en een politieagent in zijn vest heeft geraakt. Uit onderzoek bleek dat geen van de vesten beschadigd was en dat geen van de politieagenten gewond was geraakt. Toch hebben twee agenten vrijwel tegelijkertijd gekozen om te schieten.

Twee maanden geleden heeft het Openbaar Ministerie ervoor gekozen moordende agenten, wederom, niet te vervolgen.

Het concrete doel van deze campagne van het Radical Solidarity-collectief is gerechtigheid voor Sammy, een heropening van het onderzoek en vervolging van de agenten. De grotere context waarin dit gezien moet worden is de strijd tegen politiegeweld, en meer veiligheid voor mensen met psychische problemen.

Op 13 augustus 2021 is het een jaar geleden dat Sammy werd neergeschoten: er wordt een grote demonstratie gehouden rond de plek waar hij is vermoord.