Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Wij zijn geen heksen

Republiek Congo

Campagne in Congo voor kinderen beschuldigd van hekserij

Locatie

Demonstratie en culturele campagne in Republiek Congo tegen de vervolging van ‘heksenkinderen’

€ 1000

afrika - demonstratie - heksenkinderen - kinderrechten - republiek congo

doneer nu

In de Democratische Republiek Congo neemt het fenomeen “heksenkinderen” zorgelijke proporties aan. Kinderen worden beschuldigd van hekserij en vervolgd: ze worden uit het ouderlijk huis gezet, mishandeld, gedwongen op straat te leven, en vaak zelfs vermoord. De overheid neemt hier geen maatregelen tegen.

Actie

Sinds de jaren 80 is het geloof in hekserij flink toegenomen in Congo. Economisch verval, politieke instabiliteit, armoede en geweld zorgen ervoor dat veel Congolezen houvast zoeken in religie, en ook in bijgeloof. Heksenkinderen dienen als zondebokken voor ziektes en tegenslagen. Van de tienduizenden straatkinderen in Congo zijn de meeste beschuldigde heksenkinderen. In de gemeenschap Sebele is de kinderrechtenorganisatie Watoto Kwanza in het leven geroepen, voor en door beschuldigde kinderen, om dit probleem te bestrijden.

De organisatie gebruikt theater en radio om hun boodschap te verspreiden en andere beschuldigde kinderen te mobiliseren. Ook zijn ze een demonstratie van plan richting het openbaar ministerie, waar ze klachten in zullen dienen tegen de beschuldigers. Ze eisen dat de beschuldigingen en het geweld stoppen, dat er consequenties voor de daders, en dat alle zogenaamde “heksenkinderen” terug kunnen keren naar hun families. Het Actiefonds steunt de campagne van Watoto Kwanza, want de vervolging moet ophouden en kinderlevens mogen niet langer verwoest worden door de angst voor hekserij.