Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Voor een vriendelijk stadsmeubilair en tegen vijandige architectuur

Netherlands

ACTIE • De Vriendelijke Bankjes Bond

Locatie

De Vriendelijke Bankjes Bond maakt straatmeubilair toegankelijk voor iedereen door hostile architecture weg te halen.

activisme - amsterdam - creatief protest - mensenrechten

doneer nu

Dak- en thuisloosheid is enorm toegenomen de afgelopen jaren in Nederland. De openbare ruimte wordt echter steeds ontoegankelijker gemaakt voor het groeiend aantal dak- en thuislozen.

Actie

In plaats van gedegen ondersteuning voor mensen en het oplossen van de wooncrisis, besteedt de overheid geld om de openbare ruimte ontoegankelijk te maken voor dakloze mensen. Door middel van zogenaamde ‘hostile architecture’ wordt ervoor gezorgd dat dakloze mensen niet op bankjes kunnen slapen of gewoon uit kunnen rusten. De Vriendelijke Bankjes Bond laat het hier niet bij, en maakt stadsmeubilair weer aangenaam voor iedereen. “Rot op met die leuning, kom met echte ondersteuning!”

De overheid maakt het leven van daklozen zuur door bankjes bij tramhaltes weg te halen, door tussenstukken op publieke bankjes te monteren zodat er niet op kan worden gelegen, door anti-homeless spikes op oppervlaktes te monteren. Daarmee doet ze alsof daklozen het probleem zijn, terwijl hun eigen woonbeleid dat is. De Vriendelijke Bankjes Bond strijdt actief tegen de verschillende manieren waarop mensen geweerd worden uit de openbare ruimte. Overal waar ze langskomen en hindernissen weghalen, laten ze een sticker achter. Het Actiefonds ondersteunt hen voor de aankoop van het materiaal om de hostile architecture weg te halen en meer stickers te laten drukken. Omdat iedereen een zo veilig mogelijke slaapplek verdient! 

UPDATE: Z! De Amsterdamse Straatkrant en Spuit11 schreven over de acties van de Vriendelijke Bankjesbond. Ook zijn er vragen gesteld in de Amsterdamse Gemeenteraad en heeft burgemeester Halsema aangekondigd dat er geen nieuwe vijandelijke architectuur op bankjes komt!