Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Samen tegen kapitalisme!

Nederland

ACTIE • Mayday Utrecht

Locatie

In Utrecht marcheren mensen tegen kapitalisme en onderdrukking, en voor een leefbaar loon.

antikapitalisme - Dag van de Arbeid - Utrecht

doneer nu

In Utrecht marcheren mensen tegen kapitalisme en onderdrukking, en voor een leefbaar loon.

Actie

Sinds de opkomst van het industriële kapitalisme strijden arbeiders overal ter wereld voor hun rechten. De economische en culturele waarde van werk is veranderd: arbeid werd gescheiden van thuis en verplaatst naar industriële fabrieken waar veel mensen onder gevaarlijke en onzekere omstandigheden werkten en extreem onderbetaald werden.

Vandaag de dag is er niet veel veranderd, de arbeidsomstandigheden voor veel mensen zijn nog steeds ondraaglijk met tijdelijke werkcontracten, lage lonen en weinig bescherming. Vooral migranten, mensen zonder papieren, zwarte, inheemse en gekleurde mensen, vrouwen, transseksuelen en niet-binaire mensen zijn kwetsbaar voor uitbuiting.

Dit is geen toeval, aangezien racisme en seksisme vaak worden gebruikt om de uitbuiting van de werkende armen te rechtvaardigen en de solidariteit tussen de werkende klassen te breken, bijvoorbeeld witte tegen zwarte werknemers. Bovendien verdienen sectoren als sekswerk en huishoudelijk en verzorgend werk speciale aandacht, omdat deze sectoren cultureel ondergewaardeerd zijn en bijzonder gevoelig zijn voor uitbuiting omdat dit werk vaak door bovengenoemde groepen wordt gedaan.

Daarom organiseert men in Utrecht een demonstratie voor de Dag van de Arbeid. De boog van het kapitalisme spant natuurlijkerwijs richting uitbuiting. Het is aan de mensen om deze spanning te bestrijden, een leefbaar loon op te eisen en te strijden voor een waardig leven zonder vervreemding.