Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Stop homofobe wetsvoorstellen in Uganda!

Uganda

ACTIE • Let me be me

Locatie

LGBTQIA+-activisten op het platteland van Oeganda demonstreren tegen een homofoob wetsvoorstel.

LGBTQIA+ - Oeganda

doneer nu

De Oegandese overheid heeft onlangs een nieuw wetsvoorstel ingediend gericht tegen LGBTQIA+-personen en -organisaties, de Anti-Homosexuality Bill 2023. Deze wet is bedoeld om homoseksualiteit en de promotie en financiering ervan strafbaar te stellen. Sinds de invoering van dit wetsvoorstel is het geweld tegen LGBTQIA+’ers door overheidsinstanties, religieuze leiders en culturele leiders flink toegenomen.

 

Actie

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan iedereen die huizen verhuurt aan LGBTQIA+-mensen gevangenisstraf krijgen. Hierdoor zullen veel LGBTQIA+ personen dakloos worden, waardoor ze in een nog gevaarlijkere situatie terechtkomen dan voorheen. Ook riskeren NGO’s en organisaties die voorlichting geven over LGBTQIA+-onderwerpen, of zorg en steun bieden, hoge boetes voor het ‘promoten’ van homoseksualiteit.

De recente campagne tegen LGBTQIA+-mensen heeft sommigen er niet van weerhouden om actie te ondernemen. In een landelijk gebied in Oost-Oeganda kwamen tientallen activisten samen om te marcheren voor gelijke rechten. Met hun campagne ‘Let me be me’ willen ze het narratief van de Oegandese overheid aan de kaak stellen. Ze willen de geïnstitutionaliseerde en structurele schendingen aan het licht brengen die de regering en andere organisaties begaan bij het onderdrukken van de vrijheden van vergadering, vereniging en meningsuiting van personen en organisaties in Oeganda op het gebied van seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie en geslachtskenmerken.

Dat hun demonstratie succesvol bleek, kan al worden afgeleid uit het feit dat mediabedrijven en dienstverleners werden bedreigd om de actie niet uit te zenden of erover te berichten, omdat ze anders zouden worden beschuldigd van het ‘verspreiden’ van homoseksualiteit. YouTube-video’s die naar bepaalde blogkanalen werden geüpload, werden verwijderd met richtlijnen van de Oegandese politie.

Het Actiefonds is er trots op deze activisten te steunen in hun strijd voor gelijke mensenrechten voor alle genderidentiteiten en -uitingen.