Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bestrijd fascisme in Bogotà!

Colombia

ACTIE • Antifascistische Grafische Campagne

Locatie

Antifascisten in Bogotà verspreiden propagandamateriaal in de hoofdstad om het Colombiaanse fascisme te bestrijden!

antifascisme - Colombia - fascisme

doneer nu

Antifascisten in Bogotà verspreiden propagandamateriaal in de hoofdstad om het Colombiaanse fascisme te bestrijden!

Actie

Colombia heeft een moeilijke politieke geschiedenis achter de rug, vol heimelijke en wisselende allianties. Maar als je naar de grotere geschiedenis kijkt, ontstaat een duidelijk beeld: landeigenaren, liberale en conservatieve politici, drugskartels, buitenlandse multinationals en de Verenigde Staten werken allemaal samen om de Colombianen in een wurggreep te houden. Het land is een fascistische narcostaat die niet bang is om burgers en demonstranten op straat neer te schieten.

Wie zich verzet tegen deze kluwe van de narcostaat kan rekenen op politiegeweld, seksueel geweld, fascistische death squads of voortijdige verdwijningen. Sinds de jaren tachtig bevordert en financiert de staat rechtse paramilitaire groepen om de onrust onder de burgerbevolking en politieke dissidenten de kop in te drukken. Toch blijft er onrust in overvloed: de afgelopen vijf jaar waren er in Colombia elk jaar massaprotesten. Hoewel het land vorig jaar wereldwijd het nieuws haalde door zijn eerste linkse president te kiezen, Gustavo Petro, is het twijfelachtig of een sociaaldemocraat werkelijk de structurele verandering teweeg kan brengen die Colombia nodig heeft om het fascisme van zijn grenzen te verdrijven.

Antifa Bogotà

Het gevaarlijke en paramilitaire fascisme van Colombia is een van de redenen waarom de antifascistische scène in Bogotà meestal een ondergrondse beweging is, die vaak van naam en spandoek wisselt om anoniem te blijven. GRABO (Grupo de Resistencia Antifascita Bogotà) is een van deze groepen. Zij pretendeert niet de wereld te veranderen of de Colombiaanse samenleving te revolutioneren, maar verzet zich tegen de dominante katholieke ideologie die de samenleving het patriarchaat, heteronormativiteit, monogamie en autoritarisme oplegt.

Met steun van Het Actiefonds lanceerde GRABO een propagandacampagne in de hoofdstad. Zij verspreidden informatieve posters door de stad die de fascistische leugens over uiteenlopende onderwerpen bestrijden. Het Actiefonds is trots op hun werk. No pasarán!