Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bescherm de laatste Poolse oerbossen!

Polen

ACTIE • Dziki Ruch Oporu 

Locatie

In Polen beschermen toegewijde activisten de laatste stukjes oerbos tegen houtkap.

boskap - klimaatstrijd - polen

doneer nu

In Polen bevinden zich enkele van de laatste oerbossen van Europa. Deze bossen omvatten veel waardevol leven en zijn essentieel voor ons begrip van complexe ecosystemen. Dziki Ruch Oporu is een kleine groep activisten die druk uitoefent op de Poolse overheid en houtkapbedrijven om deze oerbossen te beschermen en met rust te laten.

Actie

Houtkap

Volgens EU-wetgeving moet 10 procent van het land in Europa in 2030 beschermd worden tegen landbouw en andere activiteiten, maar beschermde natuurgebieden bestaan in Polen helaas alleen op papier. Houtkap en zelfs commerciële jachtpartijen dreigen ondertussen deze laatste oerbossen van de kaart te vegen. Slechts 1 procent van Polen is nu een Nationaal Park, waarvan enkel de helft beschermd gebied. Ter vergelijking: zelfs Nederland heeft ongeveer 15 procent aan beschermd natuurgebied.


Belaagd

In de zomer van 2022 bezette DRO het Borecka-woud om houtkap tegen te gaan. Dat was niet zonder gevaar. Ze werden belaagd door twintig gemaskerde mannen, op ze af gestuurd door het kapbedrijf. De activisten hadden zich in de bomen vastgemaakt met touwen, die de mannen probeerden door te snijden. DRO liet zich hierdoor niet afschrikken. Als reactie barricadeerden ze de toegang naar een lokaal hoofdkwartier van de Nationale Parken.

In de winter bezetten ze eerst het Romincka-woud vlakbij Kaliningrad om houtkapmachines te versperren, en vlak daarna het Bukowa-woud in Noordwest-Polen. In de toekomst zullen de activisten ook op andere strategische plekken blokkades en bezettingen houden, zodat de Algemene Milieubescherming en het Ministerie van Milieu en Klimaat niet langer om hen heen kan.

De toenemende druk begint enige vruchten af te werpen. Verschillende politieke partijen hebben onlangs beloofd 20 procent van de kwetsbaarste gebieden te beschermen tegen houtkap en commerciële jacht. Maar in een rechts land als Polen zijn de verkiezingsbeloftes van linkse partijen bij lange na nog niet genoeg. De acties van DRO zijn broodnodig om de paar kleine overgebleven oerbossen in Europa te beschermen tegen winstbejag. Het Actiefonds steunt hen met trots!