Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Yukasa Feminista strijdt voor vrouwenrechten

Colombia

ACTIE • Colombiaanse groep informeert over abortusrecht

Locatie

In Colombia is de toegankelijkheid tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg verder belemmert door de lockdown. Yukasa Feminista komt in actie en gaat het gesprek aan over abortusrecht.

abortusrecht - Colombia - feminisme - vrouwenrechten

doneer nu

De pandemie zet vrouwenrechten wereldwijd onder druk. In Colombia betekent dat een verergering van het altijd al aanwezige, systematische geweld tegen vrouwen. Yukasa Feminista is een feministische vrouwengroep en strijdt voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Met dit project richt de groep zich op het abortusrecht in Colombia.

Actie

De voortdurende lockdown in het land belemmert de toegang tot de seksuele en reproductieve gezondheidszorg, die essentieel is voor Colombiaanse meisjes en vrouwen. Pas in 2006 kwam er een einde aan het absolute abortusverbod in Colombia. Maar een abortus mag alléén worden uitgevoerd als er sprake is van verkrachting, incest of als het leven van de moeder dan wel de foetus gevaar loopt. Daarbij is het zo dat er zeer gebrekkige toegang is tot informatie. Maatschappelijke, sociale en economische belemmeringen maken het voor veel vrouwen en meisjes onmogelijk om hun zwangerschap op een veilige manier te beëindigen – met name in armere en afgelegen gebieden.

Yukasa Feminista verzamelt getuigenissen en verhalen over abortus en wil op die manier het debat over het belang van decriminalisering van abortus verbreden. Door het gesprek aan te gaan willen ze de stilte rond het onderwerp verbreken en vrouwen informeren. De verzameling aan verhalen van vrouwen uit verschillende regio’s in Quindío wordt naar buiten gebracht via verschillende radio-uitzendingen en via social media. Ze verspreiden op deze manier effectief informatie over abortusrechten en maken het onderwerp toegankelijk.

Het Actiefonds steunde Yukasa eerder in 2019 met dit toffe project! Wij blijven hen volgen en ondersteunen in hun strijd voor vrouwenrechten: een strijd die nu zwaarder en belangrijker is dan ooit.