Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Quechua verzetten zich tegen olielekken!

Ecuador

ACTIE • Een groen El Triunfo

Locatie

De Inheemse vrouwenorganisatie FMAIE eist dat Pluspetrol betaalt voor het herstel van Quecha-grond na olielekkages.

Ecuador - inheemse bevolking - olie

doneer nu

Op 7 augustus 2023 vond er een olieramp plaats in de woongebieden van Inheemse gemeenschappen in Ecuador. De Inheemse vrouwenorganisatie Fundación de Mujeres Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana (FMAIE) streed succesvol tegen de multinational Pluspetrol voor herstelwerkzaamheden.

Actie

Door een lekkage in een olieleiding van Pluspetrol, een brievenbusfirma die in Amsterdam staat ingeschreven, raakten hectares aan land en verschillende waterbronnen vervuild. Veel planten en dieren stierven door de vervuiling, en een deel van de 71 duizend bewoners van Triunfo, Canelos en Colonia Bolivar, zowel Quechua als koloniale gemeenschappen, raakten ziek.

Pluspetrol

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Pluspetrol is berucht in de Amazone als de grootste en meest onverantwoordelijke vervuiler, met maar liefst 344 olielekken op zijn naam in de afgelopen twee decennia. Voor context: dat is 95 procent van alle olierampen in Ecuador. Het bedrijf is berucht om zijn nalatigheid, niet alleen omdat ze vertikken hun duidelijk ondermaatse pijpleidingen op te knappen, maar ook omdat ze steevast weigeren de boetes te betalen of de veroorzaakte schade op te knappen. Zelfs het Nationaal Contactpunt van OESO-richtlijnen in Nederland heeft onderzoek gedaan naar de milieuschade in Peru en geconstateerd dat de kans aannemelijk is dat Pluspetrol zich niet aan de richtlijnen houdt. Het NCP bood aan te mediëren tussen de Quechua en het oliebedrijf, wat het bedrijf natuurlijk weigerde zonder dat daar sancties aan verbonden waren.

De Inheemse vrouwenorganisatie Fundación de Mujeres Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana (FMAIE) zet de strijd tegen de multinational voor een leefbaar woongebied voort. Met onder andere protesten en sit-ins eisen zij dat Pluspetrol de getroffen gebieden opknapt, de waterbronnen schoonmaakt, en herbossingsprogramma’s sponsort die de Quechua uitdenken en implementeren, om zo de biodiversiteit te herstellen.

Succes

Hun inspanningen hebben tot mooie resultaten geleid. Na aanhoudend protest en ontmoetingen met Pluspetrol heeft het bedrijf toegezegd onmiddellijk saneringswerken uit te voeren bij de getroffen gemeenschappen. FMAIE ziet het als een succesvolle strijd: “Op dit moment voert de oliemaatschappij de juiste saneringsprocedures en reinigingstechnieken uit voor de lekkage in deze gemeenschappen.”

Het Actiefonds is trots op onze steun aan FMAIE. Inheemse gemeenschappen bieden al eeuwen weerstand tegen grootkapitaal en kolonisten, die er alles aan doen om hen van hun woongebied te verdrijven zodat ze alles van waarde uit het gebied kunnen onttrekken. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de overlevering van Inheemse cultuur en kennis, maar ook voor de biodiversiteit van de Amazone en voor de opwarming van de planeet als geheel. Dekolonisatie is de enige duurzame oplossing voor de klimaatcrisis.