Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bescherm de rivieren van Bosnië!

Bosnië

Waterkrachtcentrale in Bosnië vernietigt natuur

Locatie

In Bosnië proberen de nationalistische partijen van het land een waterkrachtcentrale te bouwen in een beschermd natuurgebied met bedreigde flora en fauna. Een team jongeren voert actie om hun natuur te beschermen en zoveel mogelijk mensen te mobiliseren in hun campagne.

ecologie - jongeren - klimaatactivisme

doneer nu

In Mostar, Bosnië en Herzegovina, ligt een mooie rivier genaamd de Neretva, een stuk beschermde natuur met bedreigde flora en fauna. Helaas probeert de lokale overheid al zes jaar lang waterkrachtcentrales in de rivier te plaatsen. Een team jongeren voert actie om hun natuur te beschermen en zoveel mogelijk mensen te mobiliseren in hun campagne.

Actie

Waterkrachtcentrales

In Bosnië zijn drie rivieren waar de overheid waterkrachtcentrales in wil plaatsen. Die centrales zouden een verstorende en vernietigende uitwerking hebben op de natuur. Door corruptie binnen de overheid is het aanspannen van rechtszaken niet genoeg, daarom organiseert de actiegroep samen workshops, demonstraties en genereren zij veel media-aandacht.

Nationalisme
Het geld wat verdient zou worden met waterkrachtcentrales zal direct doorvloeien naar de opdrachtgever: de nationalistische politieke partijen, die elke een eigen etnische groep vertegenwoordigen. Het bijzondere aan deze actiegroep is, is dat het de drie etnische groepen van Bosnië verbindt en samenbrengt om te vechten voor het behoud van hun bijzondere natuur.


Educatie

In de Bosnische scholen en universiteiten is weinig aandacht voor milieueducatie, waardoor er weinig kennis is over natuurbehoud. Deze actiegroep organiseert daarom regelmatig workshops en activiteiten voor jongeren en studenten, om het bewustzijn en de actiebereidheid te vergroten. Zij ruimen samen het gedumpte afval rond de rivier op, en organiseren leuke activiteiten als raften voor studenten en toeristen.

Al zes jaar lang weet de groep de komst van de waterkrachtcentrales tegen te houden. Bij de Buni rivier lijken de activisten succes te boeken. De groep vervult een enorm belangrijke taak in de natuureducatie en bereikt met hun acties het grootste deel van de mensen in de regio. Het Actiefonds steunt hun demonstraties en het verspreiden van educatiemateriaal.