Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Strijden voor water en heilig land

Sioux verzetten zich tegen oliepijpleiding

Inheemse Sioux in Noord-Dakota verzetten zich tegen oliepijpleiding Dakota Access Pipeline die drinkwater en de omgeving ernstig zal vervuilen.

dakota access pipeline - inheemse bevolking - sioux - standing rock

doneer nu

Al sinds april verzetten de inheemse Sioux in Noord-Dakota zich tegen een verwoestende oliepijpleiding: de beruchte Dakota Acces Pipeline. De Amerikaanse natives hebben zich georganiseerd in een actiekamp en geven niet op tot de plannen volledig van de baan zijn.

Actie

Vervuild en onteerd

‘Dakota’ betekent ‘vriend’ of ‘vriendelijk’. Ironisch, want de natives zijn nooit behandeld als vrienden. De Standing Rock Sioux stam in Noord-Dakota verzet zich al sinds april tegen de bouw van een pijpleiding die ruwe olie moet gaan vervoeren. De aanleg daarvan bedreigt het land van de stam: heilige plekken van de gemeenschap worden onteerd en het kleinste lek in de leiding betekent dat het drinkwater en de omgeving ernstig vervuild zullen raken. En als het water van de Missouri rivier vervuild raakt, heeft dit gevolgen voor maar liefst 8000 stamleden. En miljoenen anderen die het rivierwater gebruiken…

Tijdelijke bouwstop

De natives werpen blokkades op en houden grote, vreedzame protesten. Ze worden geholpen door meer dan honderd andere stammen en sympathisanten vanuit heel de Verenigde Staten. En met steun van Het Actiefonds bereikte het actiekamp uiteindelijk een doorbraak: de bouw van de pijpleiding werd begin september tijdelijk gestopt. Het kamp blijft nog steeds elke dag groeien, ondanks vele tegenslagen in de vorm van onterechte arrestaties en buitensporig politiegeweld. Reacties in de media zijn veelal verontwaardigd: hoe kan de overheid zo bruut omgaan met de oorspronkelijke bewoners van dit land?

Want ondanks de tijdelijke bouwstop, besloot de rechter uiteindelijk dat de aanleg van de pijpleiding door mag gaan. ‘Wij willen deze zwarte slang niet door ons heilige land’, zegt Sioux chairman Archambault II. ‘Het project bedreigt ons kostbare water.’ LaDonna Brave Bull van de Standing Rock Sioux stam zegt: ‘Mijn hart doet zeer, maar we zullen blijven actievoeren en op zoek gaan naar andere legale middelen.

Kogels en pepperspray

In september en oktober mondden vreedzame protesten uit in meer dan honderd arrestaties. Ondanks dat de actievoerders geen geweld gebruikten en zelfs meewerkten met de autoriteiten, werden de protesten hardhandig uit elkaar geslagen. De politie gebruikte pepperspray, rubberen kogels en stuurde honden op de actievoerders af. Eind oktober werd een nieuw actiekamp opgezet bestaande uit tipi’s en wegblokkades. Hierbij beroepen de Sioux zich op een verdrag uit 1851: waarin staat dat het hele gebied soeverein land is, toebehorend aan alléén de Sioux stam.

Standing Rock blijft staan

Toch is het kennelijk doodnormaal voor de Amerikaanse overheid om deze wettelijke afspraak te vertrappen. De afstammelingen van de eerste mensen die ooit een voet zetten op dit land, worden gearresteerd; weggejaagd, genegeerd. Gearresteerd voor het ‘illegaal’ betreden van land, dat eigenlijk van hun is. Het Actiefonds is trots de natives te mogen steunen die met verbazingwekkende kracht en doorzettingsvermogen blijven strijden voor hun rechten. De Sioux geven de strijd niet op. Voor hun heilige land, en gerechtigheid!