Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Activisten bezetten een bos in de Antwerpse haven waar een plastic-fabriek gebouwd gaat worden

België

ACTIE • Actiegroep strijd tegen chemie-industrie in het Antwerpse havengebied

Op 3 oktober (2020) bezette actiegroep Ineos Will Fall een bos in de Antwerpse haven waar het Britse chemie-concern een plastic fabriek wil bouwen.

€ 800

activisme - bezetting - ecologie - klimaatactivisme - natuurbescherming

doneer nu

Actiegroep Ineos Will Fall bezette een stuk bos in het Antwerpse havengebied waar een Brits chemieconcern een plastic-fabriek gaat bouwen. De Vlaamse overheid speelt nog altijd de fossiele industrie in de hand terwijl burgers op de vingers worden getikt voor het niet scheiden van afval. Meer dan 70 activisten werden gearresteerd, gevolgd door grootschalige aandacht in de media.

Actie

Belangenverstrengelingen

In het Antwerpse havengebied staat een nieuw project gepland waar 55 hectare bos voor zal worden gekapt. Het Britse chemieconcern INEOS bereid de bouw voor van een fabriek, Project One, voor de productie van ethyleen- en propyleen. Het project, dat hoogstwaarschijnlijk schaliegas zal inzetten voor het maken van wegwerpplastic, is volgens actiegroep Ineos Will Fall “hét voorbeeld van de foute keuzes die gemaakt worden over de toekomst van de Vlaamse industrie.”

INEOS weerlegt de kritiek van de actiegroep. Zo zal de CO2 uitstoot van de fabriek minder dan de helft zijn van vergelijkbare installaties. Project One zou juist dé duurzame voorloper worden in Europese chemie-industrie, en niet alleen gefocust zijn op wegwerpplastic, maar op essentiële producten in het dagelijkse leven, zoals in de auto-, bouw-, energie- en medische sector. Daarnaast benadrukt het concern dat het bos op industriële braakliggende is gegroeid. Als INEOS er niets bouwt, zal een ander bedrijf het bos kappen. Het belooft daarnaast elders bomen te laten planten en voor een aantal beschermde diersoorten die er nu leven een ander onderkomen te vinden.

Maatschappelijk debat

Ineos Will Fall benadrukte echter dat, terwijl burgers op de vingers worden getikt voor vliegen of het niet scheiden van afval, de Vlaamse overheid nog altijd keuzes maakt die ten goede komen aan de fossiele industrie. De actiegroep wil daarom een maatschappelijk gesprek uitlokken over investeren in circulaire en klimaatneutrale projecten voor de duurzame transitie van de Antwerpse haven.

Op 3 oktober bezette 80 tot 100 activisten twaalf uur lang het nog met bos bedekte terrein van Project One. Na groot machtsvertoon van de politie werden meer dan 70 activisten gearresteerd. Rond 4 uur ’s nachts werden de laatsten vrijgelaten.
De media-aandacht was groot en ook via social media kwamen er reacties uit alle hoeken. Inderdaad, burgerlijke ongehoorzaamheid werkt om wat onzichtbaar is, zichtbaar te maken.