Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Colombiaanse activisten komen op voor vermoorde sociale leiders

Colombia

De vrede is rood gekleurd

Locatie

In Colombia worden sociale leiders en mensenrechtenverdedigers vermoord: Tejuntas voert actie

€ 1500

bewustmakingscampagne - jongeren - mensenrechten

doneer nu

Na een decennia-lang gewapend conflict, is Colombia nu verwikkeld in een vredeproces dat ten einde loopt. Ondanks de vredesonderhandelingen, worden er regelmatig sociale leiders en mensenrechtenverdedigers vermoord in het land. Daarom wordt het steeds gevaarlijker voor Colombianen om zich in te zetten voor democratie, vrede, en mensenrechten in de Colombiaanse maatschappij.

Actie

Halverwege 2018 waren er al 123 sociale leiders om het leven gebracht: de meerderheid hiervan behoorde tot inheemse of campesino groepen, en was verwikkeld in de strijd voor natuurlijke hulpbronnen en territoria. De organisatie Tejuntas (Tejido Juvenil Nacional Transformando a la Sociedad) komt in actie. De groep is opgericht in 2011 en kwam voort uit een ontmoeting van ongeveer 300 jongeren in Marinilla, die allemaal wilden vechten voor democratie en vrede.

Het doel van de actie “La paz está en rojo” (De vrede is rood gekleurd) is om deze ernstige situatie onder de aandacht te brengen, en te eisen dat mensenrechten gerespecteerd worden in het land. De conflictsituatie maakt de democratische opbouw van vrede en sociale rechtvaardigheid in Colombia onmogelijk. Het rechtsysteem doet geen moeite om de moorden adequaat te onderzoeken.

Om media-aandacht te genereren voeren de activisten directe actie in de openbare ruimte van Medellín, en wel op een heel creatieve manier. Ze maken poppen die duidelijk herkenbaar zijn als sociale leiders, en hangen die op aan verkeerslichten door de hele stad. Zo bereiken ze de miljoenen mensen die iedere dag langs deze verkeerslichten komen.

Dit is onderdeel van een nationale campagne genaamd “Ser Líder Social No Es un Delito” (Het is geen misdaad om sociaal leider te zijn). Actievoeren tegen deze tragische misdrijven is broodnodig. Volgens een studie uitgevoerd door het National Consulting Center en de Consultancy for Human Rights and Displacement, zijn er tussen januari 2016 en tot juni 2018 maar liefst 311 mensen om het leven gebracht omdat zij zich inzetten voor mensenrechten en vrede. Het Actiefonds steunt Tejuntas, want sociale leiders en mensenrechtenverdedigers moeten vrij en veilig zijn om hun belangrijke werk te doen!