Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Liever niet stemmen, dan tussen twee kwaden kiezen

Indonesië

Stemonthouding uit protest in Indonesië

Locatie

De organisatie Pembebasan wil dat mensen weigeren hun stem uit te brengen bij de Indonesische verkiezingen in 2019, uit protest

€ 1944

demonstratie - politiek - Protestmars

doneer nu

In 2019 worden er algemene verkiezingen gehouden in Indonesië, voor onder andere de president en de vice-president. Meer dan 180 miljoen mensen zijn stemgerechtig. De zittende president Jokowi staat tegenover voormalig generaal Prabowo. De organisatie Pembebasan wil dat mensen weigeren hun stem uit te brengen, uit protest.

Actie

De organisatie Pembebasan, of het Centre of Student Struggle for National Liberation, vindt dat de keuze tussen Prabowo en Jokowi geen echte keuze is. Prabowo is een voormalig militair die islamitisch fundamentalisme steunt. En president Jokowi heeft de democratie en mensenrechten in het land de afgelopen jaren niet beschermd. In plaats van te kiezen voor “the lesser of two evils”, wil Pembebasan mensen mobiliseren om actief aan stemonthouding te doen. Het aantal stemmers is de afgelopen jaren sowieso al sterk gedaald in Indonesië. Pembebasan wil deze stemonthouding omzetten in een actief, politiek protest.

De groep bestaat voornamelijk uit en richt zich op universiteitsstudenten, en organiseert veel activiteiten onder de jongere generatie in Jakarta. Op verkiezingsdag zullen ze met een demonstratie gezamenlijk hun stembiljetten teruggeven aan het stemlokaal, met de boodschap dat zij voor niemand willen stemmen. Het Actiefonds steunt hen bij dit protest en hun strijd voor maatschappelijke verbetering in Indonesië!