Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

In actie tegen homofobisch referendum in Roemenië

Roemenië

Protestcampagne tegen anti-homohuwelijk referendum

Locatie

LGBT-actiegroep voert actie met een protestmars en een Human Rights Tent

bewustmakingscampagne - demonstratie - discriminatie - gelijke rechten - LGBTQI+ - mensenrechten

doneer nu

In Roemenië organiseert een LGBTQ+ actiegroep een protestcampagne tegen een referendum over het homohuwelijk. Het homohuwelijk is in Roemenië in feite verboden, maar door het referendum werd geprobeerd dit ook in de grondwet op te nemen.

Actie

De laatste twee jaar zijn er in Roemenië stemmen opgekomen in de politiek om het verbod op homohuwelijk grondwettelijk te verankeren. Eind 2015 begon de christelijke lobbygroep Coaliția pentru Familie (the Coalition for Family) een petitie, die eiste dat de grondwet het huwelijk zou definiëren als “tussen een man en een vrouw”, in plaats van de huidige gender-neutrale verwoording. Die petitie werd drie miljoen keer ondertekend. Hierna organiseerde de overheid het referendum.

De organisatie MozaiQ strijdt voor LGBTQ+ rechten in Roemenië en organiseerde een protestcampagne, financieel gesteund door Het Actiefonds. Deze campagne bestond onder andere uit een mars door de stad en een “Human Rights Tent” in het centrum van Bucharest, die als doel had mensen te informeren over het gevaar van het referendum voor mensenrechten en LGBTQ+ rechten.