Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Ieder kind is een Sint!

Nederland

Alternatief Sinterklaasfeest als anti-racisme actie

Locatie

Alternatieve viering van de Nieuwe Sint in Paradiso

€ 1200

antiracisme - bewustmakingscampagne - discriminatie - empowerment - jongeren

doneer nu

Activisten strijden al jaren om de racistische karikatuur Zwarte Piet aangepast te krijgen. Dit activisme bestaat vaak uit manifestaties bij intochten, demonstraties, of flyercampagnes. Patrick Mathurin heeft een andere manier van bijdragen aan deze strijd: de Nieuwe Sint!

Actie

Patrick Mathurin speelt sinds 2013 de “Nieuwe Sint”, een vernieuwde vorm van de feestdag. Fruit en rozen worden uitgedeeld, iedereen mag een mijter op, en Zwarte Piet is afwezig. “Het is niet zo dat ik niet in rechtszaken en protesten geloof,” zegt Mathurin. “Iedereen doet het op zijn eigen manier en ik zeg: als je een ander feest wil, dan moet je een beter feest geven.” Daarom organiseert hij een eigen evenement. Met een boot komt de Nieuwe Sint aan in Amsterdam. De optocht loopt vervolgens naar Paradiso, voor een feestelijke viering met optredens van topartiesten.

Door het hele Sinterklaasverhaal een makeover te geven, wil Mathurin een nieuw feest creeëren zonder racisme of klassisme. In afgelopen jaren is de Nieuwe Sint bekostigd door onder andere crowdfunding, dit jaar heeft Het Actiefonds een bijdrage gegeven. Want wij geloven in verandering, en een kinderfeest waar álle kinderen blij van worden!