Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

U wordt vriendelijk verzocht te stoppen met moorden

ACTIE • Watch the Med

Alarm Phone brengt de Europese kustwachten op de hoogte van levensbedreigende situaties van migranten op zee. Onlangs las het al zijn onbeantwoorde mails voor aan het Europees Parlement.

fort europa - migratiebeleid - Tunesië

doneer nu

Alarm Phone is een door vrijwilligers gerunde noodhulplijn die dag en nacht bereikbaar is voor mensen die noodgedwongen de Middellandse Zee oversteken per boot. Het collectief brengt de Europese kustwachten op de hoogte van levensbedreigende situaties, maar in het gros van de gevallen wordt er niet gereageerd. Het Actiefonds steunde een actie waarbij 1338 van deze veelal onbeantwoorde e-mails werden voorgelezen op het plein voor het Europees Parlement in Brussel.

Actie

Coördinaten

‘We kindly request you to stop killing’. Zo heette de creatieve actie die twee etmalen in beslag nam en waarin activisten onafgebroken de ene na de andere hulpkreet nog eenmaal lieten klinken. Achter de talloze coördinaten, passagiersaantallen, tijdstipaanduidingen en bureaucratische taal gaat een groot verdriet en woede schuil, dat des te meer voelbaar was toen de actie ten einde liep en de berichten steeds actueler werden. Sinds 2014 ontving Alarm Phone ruim 5000 telefoontjes van boten in nood, die zij vervolgens omzet in gestandaardiseerde meldingen aan de verantwoordelijke autoriteiten.

Griekenland

Zo ook de uiteindelijk gekapseisde boot voor de kust van Griekenland, waarbij honderden mensen – waaronder veel kinderen – verdronken. Alarm Phone had al ruim van tevoren contact gezocht met de Griekse autoriteiten, maar een reddingsactie kwam nauwelijks op gang. Verschillende overlevenden melden zelfs dat de Griekse kustwacht de schipbreuk zelf heeft veroorzaakt, door met een touw te proberen het schip naar andere wateren te leiden. In veel gevallen kan Alarm Phone precies reconstrueren hoe de opstelling van de EU in het zwaar bewaakte gebied tot slachtoffers heeft geleid.

Safe passage

Het niet verzorgen van een veilige vluchtroute en zelfs actief terugduwen van boten is een bewuste en politieke keuze, in lijn met migratiebeheersingsovereenkomsten zoals de Tunesië-deal. Gelukkig wordt de door Alarm Phone verzamelde data steeds vaker opgepikt door journalisten en kwamen er in Griekenland massale protesten op gang, die wij vervolgens ook steunden. Door maandelijks te doneren aan Het Actiefonds of een grotere schenking te doen aan onze actiegroepen brengt u het einde van deze raciale nachtmerrie een stukje dichterbij.