Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Hoe demonstreer je als je de straat niet meer op mag?

Nederland

Actie in tijden van crisis

Locatie

Hoewel overheden behoorlijk restrictieve maatregelen invoeren in de strijd tegen het virus, gaat activisme ‘gewoon’ door.

activisme - coronacrisis

doneer nu

Het activistische trainerscollectief Stroomversnellers schreef er op hun website een uitgebreid artikel over: ‘Campagne voeren in een pandemie’. Want hoe kun je actievoeren als je de straat niet meer op mag? Grote demonstraties en andere publieke protestacties zitten er de komende tijd even niet meer in. Toch zitten activisten wereldwijd niet bij de pakken neer. Zij verzinnen op creatieve wijze andere (veilige) manieren van actievoeren.

Actie

Activistische talkshow
De landelijke antiracisme demonstratie van Comité 21 Maart bijvoorbeeld. Deze demonstratie – gesteund door Het Actiefonds – zou plaatsvinden op 21 maart op de Dam in Amsterdam. In plaats daarvan organiseerde het Comité een talkshow die live werd uitgezonden. Presentatrice Monique Steijns interviewde onder andere Kitty Jong (FNV), Naomie Pieter (Black Queer & Trans Resistance) en Khalid Jone (We are Here) over racisme en discriminatie.

Digitaal staken
Ook Shell Must Fall, Code Rood en de klimaatstaking laten zich niet remmen door restrictieve overheidsmaatregelen. Zij gaan gewoon online verder: met digitale trainingen, workshops en een ‘digitale’ staking blijven deze activisten de klimaatproblematiek op een effectieve manier aankaarten. Op 3 april deelden activisten op social media met de hashtag #ClimateStrikeOnline massaal foto’s van actieborden.

Potten en pannen
En in andere landen gaat protest ook ‘gewoon’ door: in Brazilië protesteerden woedende inwoners met potten en pannen tegen de laksheid van president Bolsonaro ten opzichte van het coronavirus en zijn gebrek aan empathie. In Portugal maakt de groep Climáximo activistische podcasts met politieke analyses over de coronacrisis.

Het Actiefonds onderhoudt nauw contact met actiegroepen over hoe wij hen zo goed mogelijk kunnen blijven ondersteunen in deze crisistijd.