Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bridges not borders!

Nederland

ACTIE • Bridges not Borders

Watch The Med demonstreert tijdens het Amsterdam Light Festival tegen het racistische en dodelijke grensbeleid van Europa.

amsterdam - Middelandse Zee - migrantenrechten

doneer nu

Terwijl Amsterdam zich klaarmaakt voor het jaarlijkse Amsterdam Light Festival, worden migranten aan de buitengrenzen van Europa vastgezet in kooien of met illegale pushbacks uitgezet.

Actie

Het Europese migratiebeleid is racistisch en dodelijk. De EU steekt miljarden euro’s in het wegsturen en voorkomen van migranten in Europa, terwijl ze de opvang opzettelijk ellendig houdt. Over de hele wereld zien we hoe grensmuren worden opgetogen en het recht op vrij verkeer, zeker voor zij die het het meest nodig hebben, drastisch wordt ingeperkt.

In de EU stuit de inperking van migratie op regelrechte onmenselijke praktijken. Bulgarije zet met EU-geld migranten gevangen in kooien. Frontex voert dodelijke en illegale pushbacks uit op de Middellandse Zee. Marokko dropt migranten die het Spaanse Melilla in willen komen zonder kaart of drinken in de Sahara. Maar het continent van de universele mensenrechten heeft er alleen maar de mond vol van als andere landen iets verkeerd doen.

Amsterdam Light Festival

Wat is een geschikter moment om de hypocriete schendingen van het recht op vrij verkeer aan te kaarten dan tijdens het Amsterdam Light Festival? Terwijl toeristen en Nederlanders zich in bootjes vergapen aan de kunst, hield Watch The Med begin december zijn internationale vergaderweekend van de alarmphone. Door spandoeken met LED-lichten op de bruggen van de Light-route vast te maken bracht Watch The Med de mensen onder de aandacht voor wie een boottochtje beslist geen moment van ontspanning en genot is, maar een levensgevaarlijke en angstaangjagende onderneming.

De actie werd goed ontvangen door de bezoekers van het Light Festival. Sommige boten scandeerden de leuzen op de spandoeken, en anderen toeterden uit solidariteit. De organisatie was er minder over te spreken. Zij hadden na een luttele twee uur de meeste spandoeken weggehaald van de route.

Watch The Med

De alarmphone Watch The Med neemt de noodoproepen aan van boten in de Middellandse Zee om de betreffende kustwacht te informeren. Watch The Med documenteert alle noodgevallen van migranten op de gemilitariseerde Zee, waaronder het aantal mensen, de exacte locatie en of de kustwacht zich voldoende inzet om de mensen te redden.

Hun essentiële werk bevindt zich op de randen van Fort Europa. Het is daarom maar al te makkelijk voor Europeanen om niets te weten van wat zich daar afspeelt, of hun schouders erover op te halen. Met dit soort acties brengt Watch The Med de Middellandse Zee naar het hart van Europa. Wegkijken is geen optie. Stop de militarisering van de Middellandse Zee. Laat migranten door. Een zee hoort geen muur te zijn, maar een brug.