Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Tien dagen van protest op de Balkan tegen waterkrachtcentrales

Albanië

Bewoners in actie tegen bouw illegale waterkrachtcentrales

Locatie

Inwoners van beschermd natuurgebied voeren actie tegen illegale bouw waterkrachtcentrales.. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 21 augustus 2019

In 2018 heeft Het Actiefonds de Albanese grassroots organisatie Toka gesteund die actie voert tegen de komst van veertien waterkrachtcentrales in de Valbona rivier in Albanië. De activisten die protesteren tegen de komst van waterkrachtcentrales vrezen dat de waterkrachtcentrales onherstelbare schade zal toebrengen aan de natuur, de kwaliteit van water en het ecotoerisme (wat een belangrijke bron van inkomsten vormt). Sinds wij hierover schreven in 2018 zijn activisten onverminderd doorgegaan met het voeren van actie tegen de komst van waterkrachtcentrales.

Update

Inmiddels hebben ngo’s in verschillende Balkanlanden hun krachten gebundeld om gezamenlijk te protesteren tegen de ‘dam tsunami’ die momenteel de Balkanlanden teistert. Albanië is immers niet het enige Balkanland waar veel waterkrachtcentrales gebouwd worden. Van 6 tot 16 juli zijn in Albanië, Servië, Montenegro, Noord-Macedonië, Slovenië, Kosovo, Bosnië & Herzegovina en Griekenland protesten georganiseerd om te demonstreren tegen de komst van waterkrachtcentrales.

Het actieve verzet van betrokken burgers heeft al zin gehad. In februari 2019 schreef IntelliNews dat door het actieve protest van activisten tegen de komst van waterkrachtcentrales, al verscheidene investeerders zich hebben teruggetrokken. Laten we hopen dat dit tien dagen durende protest in acht verschillende landen meer investeerders en overheden kan aansporen om te stoppen met het vernietigen van de natuur!