​Een kleine twee jaar geleden steunde XminY de Zone a Défendre (ZAD): een groot bezet gebied dichtbij Nantes. Alternatieve boeren en sympathisanten houden daar al sinds 2010 een groot gebied met natuur en landbouwgrond bezet, om de bouw van een vliegveld te voorkomen. En met succes, de plannen zijn van tafel! De 'ZAD-istes' vieren groot feest.

Hoe was het ook alweer?

In 1963 werden er plannen uitgetekend om het gebied om te vormen tot de nieuwe luchthaven van Nantes. Het dorp waar het om gaat, Notre-Dame-Des-Landes, zou met al haar inwoners compleet verdwijnen. De plannen werden voorlopig in de koelkast gezet, maar in 2008 werden de plannen voor de bouw opnieuw goedgekeurd. Geen optie, vonden de omwonenden. Dus bezetten zij in 2010 het gebied en vormden zij samen de Zone à Défendre. De boeren en milieuactivisten beschermen de bossen, akkers en dorpen tegen de afbraak en verwoesting die de komst van het vliegveld met zich mee zou brengen. In de bossen staan nu boomhutten, caravans en woonwagens.

Informatiecentrum
In 2016 mocht XminY de bouw van een informatiecentrum financieren. Het doel hiervan was bezoekers en nieuwkomers informeren over wat de Zone nou precies inhoudt. Maar ook praktische informatie werd hier verschaft: waar zijn mensen nodig, welke groep biedt slaapplekken aan, waar kun je eten en waar is een internetaansluiting? Hier werden eveneens workshops gegeven, om mensen te leren hoe je collectief besluiten kunt nemen en geweldloos en creatief in verzet kunt komen. De strijd werd met hulp van het infocentrum zo efficiënt mogelijk georganiseerd. Zodat iedereen die dat wilde een steentje kon bijdragen!

Einde in zicht

En dat heeft haar vruchten mogen afwerpen. Want in januari van dit jaar kondigde de regering eindelijk de stopzetting van het luchthavenproject Notre-Dame-des-Landes aan. In februari is het project definitief nietig verklaard. Een historische overwinning! De langdurige, vastberaden en diverse beweging van de ZAD-istes heeft dit mogelijk gemaakt. XminY is heel blij dat wij hier deel van mochten uitmaken. Wel is het zo dat er nog steeds met ontruiming wordt gedreigd. De actievoerders krijgen tot 30 maart de tijd om vrijwillig weg te gaan. Maar of zij zomaar hun woon- en leefgebied gaan opgeven is nog maar de vraag.

Steun de ZAD-istes met een eenmalige donatie!


Gepubliceerd op 20-02-2018

project-viewer