​Het Koosh Project heeft in de afgelopen drie maanden met steun van XminY workshops gegeven aan mannelijke ongedocumenteerden in Griekse vluchtelingenkampen. Doel? De mannen een kans geven hun ondernemerstalenten en zelfvertrouwen te ontwikkelen. En het was een succes!

Zelfvertrouwen en empowerment
Met goedkope pallets, gerecycled hout, metaal en zelfs gevonden materiaal van de straat, hebben de deelnemers van het programma onder andere meubels en dienbladen gemaakt. De workshops werden gegeven door een professionele timmerman, een getalenteerd ontwerper en een kunstleraar uit het Eleonas vluchtelingenkamp. Het doel van de workshops was om de gemeenschap te empoweren en hun talenten en ideeën met elkaar uit te wisselen.

Behalve dat er originele meubelstukken uit zijn voortgekomen, is de mooiste uitkomst toch het positieve psychologische effect dat het programma heeft gehad op de deelnemers. De mannen konden vier keer per week naar Athene afreizen om mee te doen aan de trainingsprogramma. In Athene konden zij – op dagen dat er geen workshops waren – meedoen aan taalcursussen, media workshops en sportactiviteiten. Ze voelden zich gesterkt en hun zelfvertrouwen is flink omhoog gegaan.

Waarom alleen mannen?
In de Griekse vluchtelingenkampen is er weinig om handen voor mannelijke vluchtelingen. Natuurlijk geldt dat evenzogoed voor vrouwen, kinderen en ouderen, maar het Koosh project heeft ervoor gekozen zich specifiek op deze doelgroep te richten. Eén van de redenen daarvoor is het feit dat veel mannelijke vluchtelingen zich gedwongen voelen de illegale prostitutie in te gaan.

Veel van de vluchtelingen zitten al bijna 3 jaar in Griekse kampen, de mentale gezondheid van veel van hen gaat sterk achteruit en er is een toename van psychische stress bij veel vluchtelingen. Er zijn meerdere rapporten verschenen over mannelijke vluchtelingen en migranten die zijn begonnen met sekswerk, vanwege de voortdurende stress van het ontbreken van een vast inkomen. Dit legt een enorme mentale druk op veel vluchtelingen. Ze willen werken en deelnemen aan de maatschappij en zelf een inkomen genereren, maar daartoe zijn ze niet in staat in de kampen. Ze voelen zich klemgezet.

Licht aan het eind van de tunnel

Het Koosh project ('kooshesh' is Perzisch voor 'inspanning' of 'streven') biedt een uitkomst voor de mannen die zich in de vluchtelingenkampen geïsoleerd en gevangen voelen. Ze krijgen de mogelijkheid een vak te leren en zien weer licht aan het eind van de tunnel. XminY heeft dit mooie project kunnen voorzien van bouwmateriaal en lunchpakketten. De groep wil zich nu gaan focussen op 'Koosh Radio': een innovatief mediaplatform dat draait om het tegengaan van sociale uitsluiting en het promoten en bevorderen van integratie.

Help het Koosh collectief hun supertoffe projecten voort te zetten met een eenmalige donatie!


Gepubliceerd op 18-10-2017

project-viewer