Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
Photo credit: Sambor Marcin Gładych

Mars van gelijkheid in Toruń is groots succes

Gepubliceerd op 3 oktober 2019

Het Actiefonds steunde de Equality March in Toruń. We zijn trots te vermelden dat de mars boven verwachting goed ging! Er waren veel meer mensen dan vorig jaar en de mars kreeg veel positieve media-aandacht.

Update

Bedreiging

In Polen vecht de LGBT-gemeenschap al jaren voor haar rechten. De urgentie van deze strijd werd goed duidelijk tijdens de campagnes voor de Europese verkiezingen van afgelopen mei. Zo claimde Jaroslaw Kaczynski, een van de meest prominente politieke figuren in Polen, dat de LGBT-gemeenschap gebaseerd is op ideologieën en filosofieën die niet passen bij de Poolse traditie. Sterker nog, volgens hem vormen ze een bedreiging voor de Poolse identiteit, natie en haar voortbestaan.

In Polen lijkt het meest basale recht van de mens ter discussie te staan: het recht om te bestaan

Het is een visie die helaas breed wordt gedeeld in de Poolse maatschappij. Zo stond er op de cover van het het rechtse Poolse weekblad Do Rzeczy dat de “LGBT dictatuur” eraan komt en zijn non-heteroseksuele verhoudingen volgens de Poolse bisschoppenconferentie in strijd met de waarden van de Europese beschaving. Ook stelde een prominente extreemrechtse Poolse kandidaat voor het Europees parlement dat de LGBT-gemeenschap kinderen wil kunnen adopteren om ze te “mishandelen en verkrachten”.

Vervreemding

De stelling dat de rechten van de Poolse LGBT-gemeenschap in gevaar zijn is dan ook een flink understatement. Het is namelijk het meest basale recht dat ter discussie lijkt te staan in Polen: het recht om te bestaan. Zodoende besloot Het Actiefonds om de Equality March in de stad Toruń financieel te steunen. De organisatie achter deze mars ziet de onverschilligheid van Poolse burgers tegenover de haatdragende boodschap van hun leiders als een belangrijk onderdeel van het probleem. Die onverschilligheid zorgt ervoor dat de LGBT-gemeenschap zich nog verder vervreemd voelt van de Poolse maatschappij.

Photo credit: Sambor Marcin Gładych
Photo credit: Sambor Marcin Gładych

De beweging groeit

Door middel van een foto-expositie, filmvertoning, storytellingavond en mars door de stad wilde de organisatie voor de verbinding zorgen die nodig is om die onverschilligheid tegen te gaan. Oorspronkelijk was een mars met 1500 mensen, evenveel deelnemers als het jaar daarvoor, het hoofddoel van de organisatie. Maar met vijfhonderd deelnemers meer werden hun verwachtingen ruimschoots overtroffen. Bovendien kreeg de mars veel aandacht in de media en dus spreekt de organisatie van een groots succes. Met de steun van Het Actiefonds heeft de organisatie achter de mars onder andere een kalender laten maken. De opbrengsten van deze kalender moeten een nieuwe mars in maart gaan financieren.

Zie hieronder voor een videoverslag van de mars:

Photo credit: Sambor Marcin Gładych