Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Hondurese activiste Berta Cáceres vermoord

Honduras

Nederlandse ontwikkelingsbank FMO investeert in omstreden stuwdam

Locatie

Inheemse bevolking verzet zich tegen komst van stuwdam die hun leefomgeving verwoest. Ondanks forse mensenrechtenschendingen, blijft FMO het project financieren.. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 3 maart 2016

Met grote verslagenheid en veel verdriet hebben wij vernomen dat Berta Cáceres vannacht vermoord is in haar huis in Honduras. Het Actiefonds heeft de afgelopen jaren nauw samengewerkt met Berta en meerderen van ons kenden haar persoonlijk. Berta was een ijzersterke activiste, lieve vrouw en moeder.

Update

Doodsbedreigingen

Berta werd meerdere malen met de dood bedreigd en wist dat haar leven gevaar liep. Toch koos Berta ervoor zich te blijven verzetten tegen de bouw van de Aqua Zarca stuwdam die het leefgebied van haar volk, de Lenca indianen zal vernietigen.

Omstreden investeringen door Nederlandse ontwikkelingsbank

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO investeert in het omstreden stuwdamproject. Hierover werden in 2014 kamervragen gesteld aan minister Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking).

Berta Caceres en Het Actiefonds

Het Actiefonds steunt de strijd van Berta en de Lenca indianen om de bouw van de dam te stoppen. Zo zijn de antwoorden op de Kamervragen door Het Actiefonds vertaald in het Spaans zodat men in Honduras de officiële Nederlandse argumentatie kan lezen. Op deze manier kunnen zij zich inhoudelijk beter verweren tegen het bataljon advocaten dat de Nederlandse belangen verdedigt. Samen met andere Nederlandse organisaties wordt er ook gewerkt aan een officiële klacht tegen FMO.

Berta, we zetten je strijd voort!