Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Het Woonprotest: Startschot van een radicale woonstrijd

Gepubliceerd op 13 september 2021

Gister stonden we met 15.000 man op het Westerpark in Amsterdam om een radicaal ander woonbeleid af te dwingen. Na 10 jaar desastreus overheidsbeleid en toch vooral een kleinschalige en lokale woonstrijd, gaf Het Woonprotest het startschot voor een nationale woonstrijd en verenigde demonstranten en activisten tot een brede en inclusieve beweging. Hoe gaat deze woonstrijd verder? We blikken terug én vooruit.

Update

De verwachte opkomst van Het Woonprotest was groot en bleef groot. Op 12 september stroomden duizenden mensen naar het Westerpark om een radicaal ander woonbeleid af te dwingen. De sfeer was goed, het programma divers en de toon strijdbaar. Fatima Faïd was de moderator en kondigde tussen 14:30 en 16:30 o.a. Mustapha en Edwin uit de Tweebosbuurt, Terra en Massih van Verdedig Noord, Winfried van Niet te Koop, Hidaya van Amsterdam City Rights, Gwen van Recht op de Stad en de organisatie van de Woonopstand in Rotterdam aan. Daarmee slaagde de organisatie van Het Woonprotest erin een breed assortiment aan verhalen en perspectieven rondom de wooncrisis te belichten en duidelijk te maken dat het niet alleen een Amsterdamse aangelegenheid is. Naast woordvoerders van grotere organisaties als FNV en de Woonbond kregen vooral ook lokale grassroots organisaties de ruimte. Kijk hier de livestream van het podiumprogramma terug.

Zondebok politiek

De solidariteit van de woonbeweging was groot en de boodschap dat de woonstrijd niet losstaat van o.a. de corona-, vluchtelingen- en klimaatcrisis was duidelijk aanwezig. Zo werd er in de speech van Hidaya Nampiima korte metten gemaakt met de zondebok politiek van rechts politiek Nederland en het argument dat de toestroom van migranten de grootste oorzaak van de wooncrisis zou zijn. Een duidelijk statement van solidariteit richting ongedocumenteerden, vluchtelingen en migranten.

Hidaya Nampiima, Amsterdam City Rights – Foto door @mguistuffdoery

Protestmars

Na het uitgebreide podiumprogamma met naast alle sprekers ook optredens van Massih Hutak, Dean Bowen, Hang Youth en Sophie Straat werd de protestmars richting de Dam ingezet. Onder het geschreeuw van continue protestleuzen trok de gigantische stoet veel bekijks door de hele stad om uiteindelijk rond 17:30 op de Dam ter arriveren waarna deze dag van woonstrijd tot een einde kwam.

Foto door @guidinro

Kraakactie

Helaas konden enkele demonstranten, activisten en woningeisers rekenen op buitensporig politiegeweld na een kraakactie aan de Gravenstraat. Er werd getracht een jarenlang leegstaand pand van speculant en groot vastgoedbezitter Rogier Thewessen terug te claimen voor woningzoekenden. De politie koos er bewust voor om de situatie te laten escaleren, sloeg demonstraten in elkaar en voerde arrestaties uit. Het Woonprotest, waarbij tijdens het programma al meerdere malen solidariteit richting de kraakbeweging werd uitgesproken, kwam met een statement en keurde het politiegeweld af. Daarnaast kwam de organisatie van De Woonopstand in Rotterdam met een statement naar buiten tegen het politiegeweld en in solidariteit met de woningeisers. Een poging van de politie en de media om de krakers als onafhankelijk van Het Woonprotest en haar demonstranten te framen wordt door de betrokken organisaties ontkracht. Kraken is woonprotest. Ook het Actiefonds is solidair met de opgepakte demonstranten en woningeisers en keurt het politiegeweld af. Lees hier het originele statement op Indymedia.

“Laat het duidelijk zijn: wij zijn pro-kraken, dat zeiden we op het podium, dat zeggen we in de media en dat zeggen we nu dus nog steeds. Kraken moet gedecriminaliseerd worden, omdat het onderdeel is van het fundamentele woonrecht. Kraken speelt namelijk een belangrijke rol in de strijd tegen parasitaire beleggers die vele goede woonhuizen leeg laten staan. Het echte probleem is de prioritisering van de belangen van speculanten die niets om onze huisvesting en ons woonrecht geven. Kraken is het gevolg van onmenselijk wanbeleid.” – Woonprotest

Foto via Indymedia.nl

Woonstrijd gaat door

Met Het Woonprotest is het hek van de dam en is een brede woonstrijd in gang gezet. Alle grassroots initiatieven die al jaren tegen de wooncrisis strijden staan weer duidelijk op de kaart, net zoals het belang van kraken en de kraakbeweging . Op 17 oktober gaat de woonstrijd verder bij De Woonopstand in Rotterdam, en op 13 november staat Het Woonverzet gepland in Den Haag. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook andere steden zich aansluiten. In de aanloop naar De Woonopstand in Rotterdam wordt er door de organisatie van Het Woonprotest en De Woonopstand gewerkt aan een breed gedragen manifest dat overhandigd zal worden aan het nog te vormen kabinet, om zo direct invloed uit te oefenen op het woonbeleid van de komende jaren. Voor een radicaal ander woonbeleid!

Het Actiefonds is enthousiast over deze golf van woonprotesten en blij om zowel Het Woonprotest als De Woonopstand te kunnen steunen in hun strijd.

Gwen van Eijk, Recht op de Stad – Foto door @mguistuffdoery