Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

De eco-revolutie in Montenegro gaat door!

Gepubliceerd op 10 januari 2020

Activisten in Montenegro demonstreerden tegen de komst van kogels en tanks en vóór het behoud van planten en dieren. De actie was een onverwachts groots succes en trok wereldwijde aandacht.

Update

Eco-revolutie

Dezelfde activisten die eerder achter de eco-revolutie in Montenegro zaten, organiseerden onlangs met steun van Het Actiefonds een actie tegen de komst van een militaire basis. De overheid wilde de basis bouwen op een berg waar veel unieke soorten planten en dieren leven. Door de komst van kogels en tanks zou er veel mooie natuur verloren gaan. Bovendien wonen er ook veel boeren op de berg. Hun leefomgeving zou ook aangetast worden.

 

Iemand houdt een briefje hoog bij het Witte Huis met daarop de hashtag van de actie

Bomen planten

De activisten hebben een maand lang actie gevoerd via social media en door middel van posters in verschillende steden. Die maand sloten ze af met een bijeenkomst op de plek waar de basis zou moeten komen en een demonstratie in de stad die aan de berg grenst. De organisatoren lieten ons onlangs weten dat de actie een groots succes was. De hashtag die in het leven werd geroepen voor de actie werd wereldwijd gedeeld en gebruikt. De activisten wisten de aandacht te krijgen van een afgevaardigde van het Europese parlement, onder andere omdat er boven verwachting veel media aanwezig was. Bovendien heeft het Ministerie van Defensie beloofd 1000 zaden en 3000 bomen te planten op de berg.

De komst van de basis is voorlopig nog niet van de baan maar de activisten hebben erg veel aandacht weten te genereren voor het onderwerp. Zij blijven dan ook actie voeren. Hieronder een kleine fotoreportage van de acties.