Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Congolezen proberen nationale parken tegen oliebedrijven te beschermen

Democratische Republiek Congo

Verzet tegen het openstellen van nationale parken voor olieboringen in de Democratische Republiek Congo

Locatie

Organisatie in Democratische Republiek Congo organiseert met steun van Het Actiefonds verzet tegen het openstellen van de nationale parken Virunga en Salonga voor de exploitatie van olie. . Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 22 januari 2020

Oliebedrijven bedreigen grote delen van de nationale parken Virunga en Salonga in Congo. De leefomgeving van vele soorten dieren en planten is in gevaar. Met steun van Het Actiefonds kwamen lokale groepen in actie.

Update

Memo

Onlangs steunde Het Actiefonds het Congolese Centre des Technologies Innovatrices et le Développement Durable (CTIDD) in hun strijd voor het behoud van de nationale parken Virunga en Salonga. De overheid wil grote delen van die parken openstellen voor oliebedrijven, ondanks een belofte dat niet te doen. Het Virungagebergte heeft een enorme biodiversiteit en herbergt onder andere de enige populatie berggorilla’s ter wereld. De oliewinning zou hun leefomgeving drastisch verkleinen.

Het CTIDD organiseerde twee bijeenkomsten voor alle groepen die actief zijn in de strijd. Gezamenlijk ontwikkelden zij een memo waarin zij de overheid wijzen op haar verantwoordelijkheid om de Congoleze natuur te beschermen. De activisten wilden de memo door middel van een protestmars overhandigen aan de overheid.

Werkend aan de memo

Onzekere toekomst

Die protestmars vond plaats in augustus. Ongeveer vijftig mensen namen deel. De politie probeerde de demonstranten in eerste instantie tegen te houden maar via een omweg konden zij de mars alsnog vervolgen. Voor het parlement gaf een van de voormannen een speech. Daarbij waren een landelijk tv-station en een stadsblad aanwezig. De mars eindigde met het overhandigen van de memo.

Tekst gaat door onder de foto’s
De politie (man met de groene pet) probeert de mars tegen te houden
Speech voor het parlementsgebouw

 

De activisten beraden zich nu op nieuwe acties want de strijd is nog niet gestreden. Congo heeft net een nieuwe regering en het is nog onduidelijk hoe die de kwestie op gaat pakken. De voortekenen zijn niet goed. De nieuwe regering heeft namelijk sterke banden met de oude.

Kijk op de Twitterpagina van het Virungapark om een indruk te krijgen van alle zeldzame dieren en planten die in gevaar zijn. Of kijk de documentaire Virunga, over het levensgevaarlijke werk van de rangers die het nationale park beschermen. Klik hier voor de trailer.