Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

BLM protest Den Haag: kamervragen en om de tafel met de gemeente

Gepubliceerd op 11 augustus 2020
Update

Op 20 juni vond de demonstratie tegen de legalisering van politiegeweld plaats op het Malieveld in Den Haag. De demonstratie, waar ongeveer duizend mensen op af zijn gekomen, had als doel aandacht te vragen voor de wetswijziging waardoor agenten niet automatisch als verdachte worden gezien bij politiegeweld. Gezien de tussentijdse resultaten was de demonstratie een succes.

Het journalistieke platform Lilith schreef twee weken voor de demonstratie een artikel over het wetsvoorstel. Als gevolg zijn er talloze brieven gestuurd naar de Eerste Kamer. Gepaard met de media aandacht van de demonstratie, hebben een aantal fracties in de Senaat kritische vragen aan de regering gesteld gesteld.

Naar aanleiding van de demonstratie is in de gemeenteraad in Den Haag ook een motie goedgekeurd waarin het college is verzocht om met ons als organisatie aan tafel te gaan om racisme in Den Haag te bespreken. BLM Den Haag eist dat er een wethouder komt met institutioneel racisme in zijn of haar portefeuille; de gemeente zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen in de strijd tegen racisme, en een groot aantal misstanden moeten tegengaan op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, de woningmarkt en bij de politie. Er is inmiddels ook al een voorlopig gesprek geweest met een wethouder.

Foto’s van het protest (door Mona van de Berg):