Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bittere overwinning voor Hondurese activisten

Honduras

Nederlandse ontwikkelingsbank FMO investeert in omstreden stuwdam

Locatie

Inheemse bevolking verzet zich tegen komst van stuwdam die hun leefomgeving verwoest. Ondanks forse mensenrechtenschendingen, blijft FMO het project financieren.. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 19 juli 2017

Eindelijk hebben investeerders FMO en Finn Fund zich teruggetrokken uit het omstreden Agua Zarca damproject in Honduras. De strijd van lokale actievoerders tegen de dam stuitte afgelopen jaar op gewelddadige weerstand. Dit nieuws komt twee weken nadat de 26-jarige activiste Berta Zuniga Cáceres ernstig werd bedreigd en meer dan een jaar na de moord op haar collega’s – waaronder haar moeder Berta Cáceres.

Update

Investering FMO in omstreden damproject

Sinds de coup van 2009 is Hondurese regering druk bezig om buitenlands kapitaal aan te trekken. Met een extreem repressief beleid drukt Honduras alle kritische geluiden de kop in. De Nederlandse bank FMO leek dit niet te deren en investeerde desondanks 13,6 miljoen euro in de bouw van de hydro-elektrische dam Agua Zarca in de Gualcarque rivier. Dit project heeft desastreuze gevolgen voor de inheemse Lenca bevolking, aan wie de rivier en het omliggende land toebehoort. Burgerbeweging COPINH komt op voor de rechten van de Lenca bevolking en vecht al jaren tegen de komst van de dam.

Activisme levensgevaarlijk

Opkomen voor je rechten is in Honduras niet zonder gevaar. Sinds de coup zijn er al zeker 124 activisten vermoord. Zo ook activiste Berta Cáceres, een goed contact van Het Actiefonds. Als oprichter van COPINH streed zij tegen de Agua Zarca-dam. Na jaren van doodsbedreigingen en staatsvervolging werd Berta Cáceres op 2 maart 2016 doodgeschoten. Cáceres’ is vermoord omdat zij zich uitsprak tegen de bouw van de dam: zij bleek hierdoor op de hitlijst van het leger terecht te zijn gekomen. Niet veel later werden ook haar collega’s Nelson Garcia en Lesbia Urquia vermoord. Berta Zuniga Cáceres nam het stokje van haar moeder over en wordt nu ook bedreigd. Begin juli 2017 wist zij ternauwernood te ontsnappen aan een gewapende aanval.

Strijd is nog niet voorbij

Twee weken na de bedreiging van Berta Zuniga Cáceres maken FMO en Finn Fund nu bekend dat zij voor nu stoppen met de financiering van het damproject. Dit is een grote doorbraak, maar helaas is de strijd nog niet gestreden. In een statement laat FMO weten een dialoogproces te willen starten om te beslissen of de dam er gaat komen of niet. COPINH heeft al meerdere malen afgeraden een dergelijk dialoogproces op te starten, omdat de gevaren nog steeds te groot zijn. De aanwezigheid van huurmoordenaars en belanghebbende partijen die geweld niet schuwen zorgt ervoor dat een open en eerlijke dialoog onmogelijk is. Een dialoogproces waarin opnieuw beslist wordt over de bouw van de dam zal de onderdrukking van activisten nog meer verergeren. FMO negeert de gevaren en probeert op deze manier alsnog waar voor hun investering te krijgen.

Het Actiefonds blijft deze activisten helpen in hun belangrijke en gevaarlijke strijd voor rechtvaardigheid. Steun hen ook met een donatie!