Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Animal Rebellion: landelijk nieuws, internationale gemeenschap, en een documentaire

Nederland

Acties in Den Bosch tegen industriële landbouw

Animal Rebellion strijd voor een plantaardig en rechtvaardig, duurzaam voedselsysteem. Er werden het afgelopen weekend (18 t/m 20 september 2020) meerdere acties in Den Bosch georganiseerd tegen de verwoestende effecten van de industriële landbouwsector. . Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 2 oktober 2020

Animal Rebellion organiseerde een eerste actieweek in het kader van de Septemberrebellie, de actiemaand van de wereldwijde klimaatbeweging Extinction Rebellion. De acties haalde het landelijke nieuws, legden een sterke basis voor een massa-beweging en Animal Rebellion komt binnenkort voor in een documentaire van BNN.

Update

Tussen 17 en 20 september (’20) organiseerde Animal Rebellion Nederland een eerste echte actieweek, als onderdeel van de wereldwijde Septemberrebellie van klimaatbeweging Extinction Rebellion. Het was een absoluut success. Activist Sara* vertelt hoe het eraan toeging: “Ik ben enorm trots op de organisatie van deze club geweldige mensen. We stelden mensen aan als de-escalator, politieliaison, legal advies, media-spokesperson en natuurlijk arrestables. Last-minute veranderingen in plannen werden decentraal middels uitgebreide briefings besproken en op gestemd.” Het motiveerde haar extra dat er activisten uit België, Duitsland, Engeland en Tsjechië meededen, wat de gemeenschapszin van de internationale groep ‘rebellen’ vergroot: “een sterke basis voor een massa-beweging.”

De acties, die allemaal plaatsvonden in Den Bosch, kregen de nodige (landelijke) media aandacht. Op de NOS en De Telegraaf verschenen artikelen over de acties naar aanleiding van de 13 activisten die werken opgepakt. Het AD en Brabants Dagblad doken dieper in op de mensen achter de organisatie, en spraken met woordvoerder Larissa van Nimwegen. Over de motivatie van Animal Rebellion schreven ze: “Burgerlijke ongehoorzaamheid is het nieuwe middel om het doel te bereiken: een plantaardig voedselsysteem. Geweldloos rebelleren om zo de politiek te bewegen boeren te helpen met de transitie van vleesindustrie naar plantaardige landbouw.” Verder werden de activisten op de laatste dag gevolgd door BNN. De omroep maakt een documentaire waarin Animal Rebellion ook in zal voorkomen, al moeten we daar nog even op wachten.

Zolang er nog geen rechtvaardig, plantaardig, en duurzaam voedselsysteem is, zal Animal Rebellion hiervoor blijven strijden. De precieze vervolgplannen (focus op visserij of melkindustrie) zijn nog niet duidelijk, maar daar wordt al weer snel aan gewerkt.

*niet haar echte naam