Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Activist in Myanmar: altijd op je hoede

Gepubliceerd op 6 oktober 2021

Het Actiefonds steunde verschillende protestgroepen in Myanmar ten tijde van de staatsgreep. Een activiste vertelt anoniem over haar ervaringen. Zij is geboren in de staat Kachin en werkt op dit moment parttime bij een kleine denktankorganisatie in Yangon. Zowel door haar werk als op persoonlijk vlak is zij verbonden met de protestbewegingen.

Update

Eenheid
“Deze tijd in Myanmar zou je kunnen omschrijven als zeer hoopvol, maar tegelijkertijd zo ontzettend grimmig. Nooit heb ik in mijn land zo’n verenigd front tegen het leger gezien. Nu pas begrijp ik echt de strijd van etnische minderheden en hun gevecht.  Pas toen het land voor de derde keer in de geschiedenis door het leger aan stukken werd geslagen, hebben we eindelijk de eenheid gevonden die we nodig hebben om een federale unie op te bouwen.”

De kracht van de jonge generatie
Ondanks een glorende hoop blijft de toekomst enorm onzeker: “Ik maak me grote zorgen over hoe de situatie zich de komende maanden zal ontwikkelen. De oorlog die de NUG (National Unity Government of Myanmar) nu heeft verklaard aan het leger van Myanmar zal misschien niet direct leiden tot een vollédige oorlog, maar het zal het leven van de werkende bevolking van Myanmar erg moeilijk maken. Op het platteland heerst nu al een burgeroorlog op grote schaal. Honderden mensen worden verdreven zonder dat zij enige hulp ontvangen. Tegelijkertijd wordt de PDF (People’s Defence Force) in stedelijke gebieden nu zeer hard aangepakt door het leger. De situatie lijkt op die van David en Goliath; het is verbazingwekkend om de ongebroken geest van jonge mensen te zien die de beweging vormen en ondersteunen.”

Lange strijd
Op de vraag hoe het is om een activist te zijn in zo’n omgeving benadrukt zij het belang van voorzichtigheid: “Je moet ontzettend op je hoede zijn, zowel met online als offline activiteiten. Het wordt een lange strijd. Het belangrijkst is dat je niet wordt gearresteerd of vermoord. Ik denk niet dat je op dit moment openlijk activist kunt zijn in Myanmar – niet als je in het land zelf woont tenminste. Elke beweging wordt gevolgd, je telefooncommunicatie, je online activiteiten, je mobiliteit, je bankverkeer…”

Het Actiefonds blijft de protestbeweging in Myanmar steunen en onderhoudt nauw contact met activisten. “Ik denk dat we allemaal op de één of andere manier getraumatiseerd zijn. Ik hoop echt dat de jonge generatie heel snel vrede vindt. Ik hoop dat we allemaal kunnen genezen.”