Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Actiefiguren | “Idealen zijn leuk maar met idealen alleen bereik je niets”

Gepubliceerd op 17 oktober 2019

In de rubriek Actiefiguren spreken we met de vrijwilligers en donateurs die ons werk mogelijk maken. We bespreken wat hen beweegt, waarom ze voor Het Actiefonds kozen en wat onze wereld volgens hen nodig heeft. Voor deze aflevering spraken we met Tom (34). Tom is nu twee jaar donateur van Het Actiefonds en actief bij dierenrechtenorganisatie Ongehoord. “Activisme is de logische conclusie van idealisme. Idealen zijn leuk maar met idealen alleen bereik je niets.”

Update

Wereldbelasting

Tom werd twee jaar geleden donateur en legt uit dat hij voor Het Actiefonds koos om zo de Nederlandse en internationale actiebeweging te steunen.

“Het meest interessante aan Het Actiefonds is dat, ook al is het veel veranderd over de afgelopen decennia, het ideologisch niet afwijkt van hoe het ooit begonnen is. Heel vroeger werd de bijdrage aan Het Actiefonds ‘wereldbelasting’ genoemd. Het idee was dat je een vrijwillige belasting afstond uit een streven naar maatschappelijke gelijkwaardigheid. Ik vind dat een mooi concept. Alhoewel je nu gewoon geld kan doneren, is het doel hetzelfde gebleven. De Nederlandse actiebeweging wordt nog altijd gesteund en heeft goede banden met het fonds. Maar misschien het coolst vind ik de steun die de internationale actiebeweging krijgt van het fonds. Groepen uit landen waarin het echt een extreem privilege is om überhaupt actie te voeren krijgen steun.”

Door jouw idealen in de praktijk te brengen kun je de maatschappij ook daadwerkelijk veranderen

Rojava

“Zo vind ik het heel goed dat er acties in bijvoorbeeld India, Colombia of Tanzania worden gesteund. En wat betreft acties in Nederland vind ik acties van groepen die zich horizontaal organiseren en een antiautoritair standpunt innemen het vetst. Wat ik graag nog zou zien is dat Het Actiefonds de revolutionaire strijd in Rojava op een bepaalde manier steunt.”

Uit idealisme volgt activisme

Het is volgens Tom belangrijk dat de Nederlandse en internationale actiebewegingen steun krijgen omdat activisme cruciaal is om de grote problemen van onze tijd op te lossen. “Activisme is de logische conclusie van idealisme. Idealen zijn leuk maar met idealen alleen bereik je niets. Door jouw idealen in de praktijk te brengen kun je de maatschappij ook daadwerkelijk veranderen. Die verandering is belangrijk omdat overal om ons heen onderdrukking en uitbuiting duidelijk zichtbaar zijn: de natuur gaat eraan, dieren worden gemarteld en mensen zijn slachtoffer van kapitalistische uitbuiting, racistisch grenzenbeleid, seksistisch geweld en noem maar op. Kijk om je heen, het is niet best. Dat activisme structureel iets kan doen, is duidelijk. Zonder activisme zouden er geen mensenrechten of vegan hype zijn bijvoorbeeld.”

Een keurmerkje zorgt niet voor een beter leven

Zelf brengt Tom zijn idealen ook in de praktijk. Hij is vrijwilliger bij dierenrechtenorganisatie Ongehoord. “Wij publiceren onderzoek naar de Nederlandse vee-industrie. Alleen al in Nederland worden jaarlijks miljoenen dieren gemarteld waarna ze op een gruwelijke manier in slachthuizen vermoord worden. Het idee dat dieren een beter leven leiden als er een keurmerkje op vlees zit is compleet achterhaald. Dit is te zien in de onderzoeken die wij hebben gepubliceerd op onze website. Dieren zijn, net als mensen, in staat om pijn en stress te ervaren. Dieren hebben ook net zo goed behoefte om ongestoord te kunnen leven op de manier zoals zij dat prettig vinden. Als maatschappij moeten we kiezen voor diervriendelijke alternatieven want als vrijwilliger bij Ongehoord kan ik concluderen dat er geen vee-industrie kan bestaan zonder dierenleed.”

En zo is het. Het Actiefonds steunt Ongehoord en de strijd voor dierenrechten. Bovendien kunnen wij het belang van activisme voor progressieve maatschappelijke verandering niet genoeg benadrukken. Zoals Tom ook aangeeft steunen wij wereldwijd mensen met die instelling. Inderdaad vaak in landen waar dat levensgevaarlijke risico’s met zich meebrengt. Zo steunen we op dit moment bijvoorbeeld een campagne tegen seksueel geweld in Kenia en een groep jongeren die het opneemt voor de LGBTQ+-gemeenschap in Burundi. Met de steun van Tom en anderen kunnen we dat blijven doen.